Pancakes

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia amerykańska , dodano: 2011-05-18
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Pancakes
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Pancakes

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. W osobnej misce rozbełtujemy jajo z masłem, dodajemy maślankę i mieszamy. Przelewamy do naczynia z mąką i miksujemy, aż masa będzie jednolita i gładka (1-2 minuty). Odstawiamy ciasto na minimum 30 minut, aż napęcznieje i składniki dobrze się ze sobą scalą.

Na małej patelni teflonowej smażymy naleśniki (2 łyżki ciasta - 1 naleśnik) po 2-3 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Gdy mamy nieteflonową patelnię, smażymy na maśle.

Podajemy np. z syropem klonowym, dżemem, kremem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

* ilość porcji 10-12 sztuk grubszych naleśników

    Śr. ocena: 4.56 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • malgonia86, 2011-05-27 16:33:08
    malgonia86
    1
    super dziś zrobiła, są bardzo delikatne
    przepyszne..
    niestety nie wyszły mi tak puszyste jak na zdjęciu, może za cienko nakładałam, ale i tak smakowały wyśmienicie
  • xaureliss, 2011-05-29 19:32:04
    xaureliss
    -1
    Zrobiłam dziś te pyszności, co prawda nie wyszły takie puszyste i dokładne, ale to dlatego, że były robione 'na szybko'. Wszystkim polecam zastąpienie maślanki mlekiem, ponieważ jego dostępność w naszych lodówkach jest większa, a nie robi to chyba różnicy
    W każdym razie polecam ten przepis!
  • La Monica, 2011-05-30 10:55:46
    La Monica
    Może za krótko je smażyłyście ? One pięknie podrastają gdy siedzą na patelni po każdej ze stron ok 3-4 minut. Należy pamiętać, że ja smażę ję na malutkiej patelence, a nie na dużej patelni.

    A maślanka musi być! Ewentualnie można użyć jogurtu lub kefiru, choć smak będzie inny. Gdy doda się mleko zamiast maślanki one po psotu będe płaskie i takie "sflaczałe" I to jest duża różnica.

    Cieszę się, że smakowały
    Komentarz
  • xaureliss, 2011-05-30 18:43:36
    xaureliss
    W takim razie następnym razem zrobię z maślanką i sobie porównam smaki
    Może faktycznie nie były takie puszyste przez to mleko?
    Dziękuję, za podpowiedź i jak zrobię z maślanką to również się odezwę.
    Pozdrawiam!
    Komentarz
  • kamona, 2011-06-17 16:42:24
    kamona
    Mi niestety nie wyszły takie lekkie i puszyste jak na zdjęciu, pewno dodałam czegoś za dużo bądź za mało, tylko czego?

    Na patelni ładnie rosły, nie za duże, a przecież dałam tyle sody i proszku co w przepisie Natomiast juz na talerzu zrobiły się takie gumowe, płaskie i "sflaczałe"
    Komentarz
  • ikonka86, 2011-12-09 16:32:30
    ikonka86
    1
    zastąpiłam maślankę kefirem, ale tylko dlatego że nie miałam maślanki w lodówce wyszły przepyszne!!
  • malinka 20, 2012-02-13 12:49:35
    malinka 20
    2
    Robiłam je już kilka razy i wszystkim bardzo smakują. Martwi mnie tylko to, ze nie są tak puszyste. mimo, że robię wszystko zgodnie z przepisem to na patelni są troszkę puszyste, a po wyłożeniu na talerz robią się miękkie i trochę "sflaczałe". Już sama nie wiem od czego to zależy. Ale wszyscy i tak się nimi zajadamy polecam z syropem malinowym!!
  • miaaa3, 2012-02-13 19:50:54
    miaaa3
    Takie amerykańskie!
    Komentarz
  • La Monica, 2012-02-14 15:10:22
    La Monica
    One trochę opadają po wyłożeniu na zimny talerz
    Na zdjęciu uchwyciłam je jeszcze gorące, dlatego są takie puszyste.
    Mi wyszły takie puszyste dopiero za jakim 5 razem podejścia do przepisu. Do pancakes'ów trzeba mieć wprawę
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-02-21 18:04:36
    pysiamn
    1
    Ja zrobiłam zamiast z maslanka z jogurtem naturalnym
    Wyszły wyśmienite
  • MissMonika, 2012-07-25 07:08:58
    MissMonika
    1
    Zrobiłam wszystko zgdonie z przepisem i wyszły naprawdę pyyyyszne! Dzięki M.
  • La Monica, 2012-08-12 12:18:54
    La Monica
    Super, że smakują
    Komentarz
  • marta200, 2012-08-19 13:48:36
    marta200
    2
    pyszne,szybkie- idealny przepis nie szukam już innego
  • dudkaaa, 2012-08-24 18:29:26
    dudkaaa
    -1
    powinny lepiej Wam urosnac, jesli nie bedzie sie ich zbyt dokladnie mieszac i zacznie sie smazyc od razu (cos jak ciasto na muffiny)
  • Elainetka, 2012-08-27 09:46:20
    Elainetka
    To było oczywiste, że o czymś zapomnę... (facepalm)
    Komentarz
  • marta200, 2012-09-09 12:49:54
    marta200
    kupiłam drugą patelnię żeby szybciej smażyć-dziś na śniadanie zrobiłam od razu 4 porcje na 2 osoby (ale nie zjedliśmywszystkiego, będą na kolację)-to mówi samo za siebie
    Komentarz
  • ShrinkingViolet, 2015-08-27 21:33:57
    ShrinkingViolet
    0
    Naleśniki w porządku ale odejmuje 1,5 gwiazdki bo mimo, że robiłam wszystko jak w przepisie to pare pierwszych naleśników poszło do kosza. Mimo teflonowej patelni paliły się na maśle, potem przestały się palić ale dalej nie wychodziły - musiałam zwiększyć ilość mąki.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem