Tęczowe piankowe mleczko

autor: , kategoria: galaretki i budynie , dodano: 2011-05-19
  • Tęczowe piankowe mleczko

Składniki:

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach.
Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut.
W międzyczasie przygotowujemy spód - pokruszone herbatniki ugniecione z miękkim/stopionym masłem - wykładamy nimi dno małej okrągłej tortownicy.

Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości (to powoduje, że galaretki nabierają piankowej konsystencji).

Wylewamy pierwsza warstwę do tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem, wyłożyć na galaretki, całość przystroić owocami i posypać czekoladą.

Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać to samą galaretką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem