Krakersy serowe (bezglutenowe)

autor: , kategoria: przekąski na zimno, bezglutenowe, dla diabetyków, kuchnia polska , dodano: 2011-05-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krakersy serowe (bezglutenowe)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krakersy serowe (bezglutenowe)

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie jest niezwykle proste. Opiszę je jednak dokładnie.

Wpierw należy przygotować składniki.
1) masło migdałowe
W tym celu potrzebujemy zblanszować migdały, czyli zalać je wrzątkiem, zostawić na kilka minut, ew. wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę
(po ponownym zalaniu łatwiej odchodzi) i przepłukać zimną wodą. Następnie w blenderze mielimy migdały na masło (wpierw na wolniejszych obrotach, a gdy będą rozdrobnione można już na turbo).
2) reszta
Ser ścieramy na drobne wiórki (robię to w blenderze, cheddar jest twardym serem), a masło rozpuszczamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość od 2 do 5 mm (im cieńsze tym bardziej będą chrupkie) i za pomocą łopatki dzielimy je na kwadraty. Można teraz posypać je solą, przyprawami. Krakersy pieczemy w temp. 175 st.C przez ok. 10 minut na kolor złoto-brązowy. Schładzamy chwilę i gotowe.
Podana ilość składników wymaga 2 lub 3 blach.

Są przepyszne. Jeśli ktoś lubi czipsy lub ser, lub ser i czipsy, będzie zachwycony:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem