Kurczak z zielonym curry

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2011-05-27
  • Kurczak z zielonym curry

Składniki:

  • kurczak [1 szt.] (pierś z kurczaka pokrojona w kostkę)
  • mleko kokosowe [200 ml]
  • olej słonecznikowy [1 łyżka]
  • pędy bambusa [1 szklanka] (pełna garść)
  • bazylia [6 szt.] (listki świeżej - nie ma zamienników, z torebki się nie nadaje)
  • ocet ryżowy [2 łyżki] (ocet przygotowany jak do sushi, czyli ze szczyptą soli i cukru)
  • curry [1 łyżka] (zielone, do kupienia w sklepach z żywnością tajską)
  • ryż [1 szklanka] (jaśminowy, ryż jak do sushi)

Przygotowanie:

Z zielonym curry trzeba uważać, gdyż jest bardzo pikantne (jak to w tajskiej kuchni najczęściej bywa). Jak ktoś nie lubi pikantnych dań, to albo niech doda odrobinkę mniej curry, albo najlepiej ugotuje coś innego.

Na wstępie przygotowujemy ryż. Kurczak robi się bardzo szybko, więc jak chcemy jeść z miejsca, to najpierw trzeba wstawić ryż. Zwykły się też nada, ale zielone curry najchętniej idzie w parze z ryżem jaśminowym (ten do sushi). W przygotowywaniu jego nabiera się wprawy po kilku razach, więc jak nie jesteśmy kumate w tym temacie, to lepiej iść na łatwiznę ze zwykłym. Octem pryskamy jaśminowy jak już się ugotuje i przestygnie nieco. Ponownie - tak jak w sushi.

Po wstawieniu ryżu rozkładamy sobie na stole wszystkie składniki, żeby potem nie wić się po kuchni "gdzie ta bazylia?! no gdzie?!".

A teraz kurczak:

- w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy płaską łyżkę curry (uwaga, bo będzie pryskać), dziabiemy aż zacznie intensywnie pachnieć (2-3 minuty),
- chlustamy mlekiem kokosowym (ze dwie łyżki), dziabiemy dalej a mleko odstawiamy w zasięgu wzroku i ręki,
- wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy go w tej mazi co mamy w woku,
- dolewamy resztę mleka kokosowego i doprowadzamy powstałą zupkę do wrzenia,
- wrzucamy pędy i znów doprowadzamy do wrzenia,
- wrzucamy bazylię i j/w,
- ściągamy z ognia, wrzucamy na talerze i jemy z ryżem.

A teraz kilka uwag dla niepewnych, albo usilnie chcących stuningować przepis:
- jak nie ma woka, to nie ma, bez tragedii, patelnia też się nada, byle duża była,
- mleko kokosowe to musi być mleko, a nie kokosowa śmietanka,
- ryż jest koniecznością, bo sam kurczak jest tak pikantny, że nijak go zjeść samego,
- bazylia musi być świeża (w każdym supermarkecie są krzaczki),
- kurczaka broń Boże niczym nie przyprawiać, niczego nie dosalać ani nie dopieprzać; curry samo załatwia wszystko,
- jak pędów nie uświadczycie, to wystarczą jakiekolwiek kiełki.

I na koniec - tak, to będzie wyglądało jak zupka - ma tak wyglądać i będzie dobre. Promis.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe