Pasztet sojowy z pieczarkami

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2011-05-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasztet sojowy z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasztet sojowy z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Ziarna soi opłukać, moczyć w dużej ilości zimnej wody co najmniej 12 godzin, po czym odcedzić, ponownie opłukać, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godziny (pod koniec gotowania osolić).

Oczyszczone pieczarki oraz obrane cebule pokroić w plasterki, lekko osolić, smażyć na oleju aż powstały płyn odparuje (jeżeli używamy świeżego czosnku należy go dodać do pieczarek pod koniec smażenia).

Ugotowaną soję oraz pieczarki z cebulą zmielić w maszynce do mięsa, dodać całe jajka, doprawić dość mocno do smaku solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta oraz czosnkiem granulowanym i wyrobić na jednolitą masę.

Keksówkę (na podane składniki idealna będzie forma o długości 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i wyłożyć masę. Powierzchnię wygładzić łyżką i również posmarować olejem. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 60 minut.

Ciepły pasztet jest miękki i łatwo się rozpada, dlatego trzeba ostrożnie wyjąć go z formy i delikatnie odwinąć z papieru, aby mógł ostygnąć i lekko przyschnąć po bokach.

Najlepiej smakuje na zimno z pieczywem. Świetny również dla amatorów keczupu ;)


Masę pasztetową można urozmaicać wedle uznania, np. suszonymi grzybkami (wcześniej namoczonymi i ugotowanymi), marchewką, papryką, itp. Ważne jest aby były to składniki w miarę wilgotne, gdyż soja sama w sobie jest dosyć sucha.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-06-17 14:08:55
    anka_bunio
    2
    Zrobiłam, zjadłam, oceniam.
    Zrobienie samemu takiego pasztetu to na pewno świetny pomysł - raz, że zdrowszy od miesnych, dwa, że zdrowszy od gotowych do kupienia pasztetów ze sklepu.
    Pół gwiazdki odejmuję za użycie gotowca (przyprawa warzywna) ,który przeważnie zawiera zbędną chemię i ma na celu tylko stabilizację smaku. Użycie wielu przypraw, jak w moim przypadku, wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Polecałabym także dodanie większej ilości czosnku i cebuli - smak zdecydowanie mógłby byc intensywniejszy, jako że soja sama w sobie jest raczej mdła. Pasztet najlepiej smakuje na ciepło i tak radzę go konsumować. W lodówce można przechowywać nawet 5 dni lub dłużej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem