Tarta z mascarpone i truskawkami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia włoska , dodano: 2011-06-06
  • Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami
    Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Tarta z mascarpone i truskawkami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystko zagnieść ze sobą.
Wstawić do lodówki na 30min.
Wylepić tortownicę ciastem i ponakłuwać(albo przykryć fasolą), żeby nie wyrosło.
Piec w 180st.C przez ok.30min.

Masa:
Żółtka zetrzeć z cukrem(ja sparzyłam w garnku nad gazem).
Ubić pianę.
Do żółtek z cukrem dodać serek i wymieszać trzepaczką.
Na koniec dodać pianę i mieszać delikatnie łyżką.
Wylać masę na upieczone ciasto.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i układać na masie.

    Śr. ocena: 4.10 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • All That Jazz, 2011-06-25 00:08:30
    All That Jazz
    3
    Wypróbowałam przepis, fantastyczny! Wyszła mi gigantyczna tarta (wzięłam trochę więcej składników), i jak ją upiekłam w niedzielę wieczorem tak w poniedziałek popołudniu nie było po niej najmniejszego śladu A rodzinka już pyta kiedy znowu zrobię Zdecydowanie 5 gwiazdek
  • klaudens, 2011-06-27 21:02:02
    klaudens
    Cieszę się, że smakuje.
    Komentarz
  • kropka75, 2011-07-05 11:19:39
    kropka75
    Uwielbiam kruche ciasta z owocami. A jeszcze do tego budyniowa albo serkowa masa - pycha. Dzieciństwo mi się przypomina.

    Czy to się przechowuje w lodówce?
    Komentarz
  • Veilla, 2011-07-08 12:35:39
    Veilla
    Uwielbiam wszystko co ma w sobie truskawki! Aż mi się zachciało jeść .
    Komentarz
  • Jagodzetta, 2011-07-09 13:34:13
    Jagodzetta
    Wyglada przepysznie, chciałabym zrobic, ale zastanawiam się czy w przepisie na cisto podane zostały wszytskie składniki. Czy przypadkiem nie brakuje tam mąki? Aaa i jaka jest najlepsza średnica tortownicy do tego przepisu?
    Komentarz
  • klaudens, 2011-07-14 14:43:34
    klaudens
    kropko - tak w lodówce trzymać trzeba
    veilla - nic tylko zrobić
    jagodzetta - faktycznie zniknęła mąka już zgłosiłam moderacji 45 dag mąki pszennej! tortownica u mnie chyba koło 25cm średnicy, myślę że nie większa.
    Komentarz
  • Jagodzetta, 2011-07-15 19:57:41
    Jagodzetta
    Dzieki, no to teraz mogę działać
    Komentarz
  • klaudens, 2011-09-07 21:00:39
    klaudens
    i jak udało się?
    Komentarz
  • lafaza, 2011-12-18 17:05:32
    lafaza
    Wygląda strasznie smakowicie!!
    Komentarz
  • truscafka, 2012-05-04 18:21:46
    truscafka
    2
    Tarta jest wyśmienita!! Bazowałam na tym przepisie dodając galaretkę do owoców. Super przepis!! Nie wiem jedynie co zrobiłam źle....spadły mi boki i zrobił się tak jakby płaski placek - mozliwe ze przez to, że nakłuwałam boki?

    Bez zastanowienia najwyższa nota!
  • atya, 2012-06-06 19:48:19
    atya
    a ja nie wiem co znaczy...: zetrzec -to na tarce...sparzyć...kogel-mogiel na parze...to w końcu jak?
    Komentarz
  • klaudens, 2012-06-06 23:53:02
    klaudens
    zetrzec = utrzeć
    Ucierasz żółtka z cukrem, dodatkowo możesz to zrobić na parze, czyli stawiasz miskę do garnka z gorącą wodą i ucierasz, przez co nie masz surowych jajek w masie.
    Komentarz
  • atya, 2012-06-07 11:19:43
    atya
    dzięki , wygląda bosko!
    Komentarz
  • paulina20060, 2012-06-08 14:45:01
    paulina20060
    Witam.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: po wyłożeniu truskawek na tarte i serek ,tarty już ponownie nie zapiekamy?

    pozdrawiam
    Komentarz
  • TusiaeM, 2012-06-09 11:57:15
    TusiaeM
    0
    Fantastyczny przepis! Ciasto wyszło pyszne, a masa z mascarpone przepyszna. Można zrobić z innymi owocami albo nawet bez owoców

    Paulina20060, tak tarty już nie zapiekamy ponownie.
  • klaudens, 2012-06-09 18:53:10
    klaudens
    Paulino - Nie zapiekamy już, ciasto już jest gotowe
    Komentarz
  • eruannalle24, 2012-06-12 15:48:50
    eruannalle24
    moja masa wyszła bardzo rzadka, nie można przez to pokroić ciasta... wszystko zrobiłam wg przepisu, co mogło pójść nie tak?
    Komentarz
  • xena607, 2012-06-15 15:54:50
    xena607
    Tarta jak tarta, ale coś z tym kremem jest nie tak. Rzadka zupa z tego wychodzi! Normalnie do deseru tiramisu z serka mascarpone, to dodaje się ubitą kremówkę, a nie pianę z białek i teraz żałuję, że tak nie zrobiłam
    Komentarz
  • klaudens, 2012-06-22 11:20:20
    klaudens
    Powodem może być złej jakości ser mascarpone, albo też za mocno ubijałyście serek mascarpone i się Wam zważył i wtedy właśnie lejąca masa się robi. W lodówce powinna stężeć spokojnie.
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-04-08 17:54:24
    studentkaAM
    A mały serek to jaki? 250 g wystarczy?
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-04-18 22:30:04
    studentkaAM
    1
    Ok zrobiłam więc oceniam. Wyszło pysznie!!!! Tarta zniknęła w mgnieniu oka Jedyne co moge powiedziec od siebie: 30 min dla tarty w piekarniku to o wiele za długo!!!! Wyszła niestety twarda jak kamień i za bardzo przypieczona 15-20 min to max. Ot i tyle ode mnie, bo w smaku niebo w gębie!
  • sobsia, 2013-05-21 14:22:27
    sobsia
    Wygląda bosko!! Już nie mogę się doczekać, kiedy będą truskawki, żeby ją zrobić!
    Komentarz
  • cranberriess, 2013-07-16 01:17:04
    cranberriess
    0
    Ciasto wyszlo za suche,wcale nie kruche,a masa sie zwazyla...
  • klaudens, 2014-01-23 21:28:00
    klaudens
    cranberries - dajesz pół gwiazdki za to że źle zrobiłaś masę, przebiłaś ją i Ci się zważyła? ciasto kruche jest suche samo w sobie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem