Placek na maślance z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2011-06-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i wylać na dużą, prostokątną blache wyłożoną papierem do pieczenia.
Potem wyłożyć owoce na ciasto, jeśli mrożone to wcześniej rozmrozić i odsączyć wodę.
Składniki na kruszonkę zagnieść i potem wyłożyć na owoce.
Piec ok.40min w 170st.C.

    Śr. ocena: 4.91 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Susanna, 2011-06-07 11:22:59
    Susanna
    Z identycznego przepisu piekłam ostatnio ciasto z rabarbarem -> http://mojekucharzenie.blox.pl/2009/04/Maslankowe-ciasto-z-rabarbarem.html
    Wyszło bardzo dobre, wilgotne, maślane w smaku.
    Komentarz
  • La Monica, 2011-06-08 08:52:38
    La Monica
    0
    Ja też piekłam to ciasto, nawet mam przepis na Smaczny wrzucony. Ciasto jest bardzo dobre. U mnie było z truskawami
  • klaudens, 2011-06-09 20:35:16
    klaudens
    Oj nie wiedziałam że zdublowałam przepis. Ale ważne że smakuje
    Komentarz
  • La Monica, 2011-06-10 08:43:06
    La Monica
    Ależ ja absolutnie nie pod tym kątem!

    Chciałam polecić ciasto, bo jest naprawdę dobre Ten przepis jest świetny, piekłam z identycznych ilości składników i wszystkim bardzo smakowało
    Komentarz
  • Lula1, 2011-06-10 22:20:46
    Lula1
    3
    Upiekłam dziś. Super! Bo banalnie proste, a super smaczne! Cała blacha zniknęła w przeciągu godziny Bardzo polecam, sądzę, że za jakiś czas sprawdzi się i w wersji z wiśniami i jagodami... mniam!
  • xaureliss, 2011-06-13 19:08:22
    xaureliss
    planuje upiec to ciacho, jak wyjdzie to napiszę o tym tutaj mam nadzieje, że będzie smakowało.
    Pozdrawiam!
    Komentarz
  • tinaaa, 2011-06-15 16:05:55
    tinaaa
    2
    bardzo fajny i prosty przepis, właśnie wyjęłam z piekarnika. Bravo dla autorki za jasne objaśnienia typu 1 szklanka, 2 łyżki itp. Taki opis, a nie w gramach czy dag, jest dużo łatwiejszy do ogarnięcia dla takich początkujących w kuchni jak ja
  • klaudens, 2011-06-15 18:37:46
    klaudens
    Cieszę się że smakuje Z innymi owocami też się sprawdza
    Komentarz
  • patrishia93, 2011-06-27 16:35:16
    patrishia93
    czekam z niecierpliwością kiedy upłynie 40 minut i wyjme to cudo z piekarnika!! Obiecuje umieścić opinię oceniającą ciasto(mam nadzieje, że będzie 5 gwiazdek) )
    Komentarz
  • klaudens, 2011-06-27 21:02:38
    klaudens
    i jak tam udało się ?
    Komentarz
  • asiulkaa, 2011-06-29 11:11:49
    asiulkaa
    To nie jest placek na maślance tylko placek z maślanką. Środkiem do wyrastania jest tu proszek do pieczenia, którego ja nie mogę jeść, więc niestety przepis nie dla mnie. Nazwa przepisu bardzo myląca.
    Komentarz
  • klaudens, 2011-06-30 12:34:34
    klaudens
    Zwał jak zwał, ja znam ten przepis pod taką nazwą. Proszek na pewno można sodą zastąpić.
    Komentarz
  • Violette_24, 2011-07-06 21:15:44
    Violette_24
    2
    Dziękuję za przepis, zrobiłam połowę blachy z mixem wisniowo-czeresniowym, druga połowe z truskawkami, wszyscy byli zachwyceni, polecam, przepis świetny!
  • Veilla, 2011-07-08 12:34:22
    Veilla
    0
    Lubię takie połączenia słodkie + kwaśne. Czasami to się nie udaję ale w tym przypadku jak najbardziej .
  • klaudens, 2011-07-14 14:44:53
    klaudens
    Violette cieszę się bardzo że się udało
    Veilla ja tam zawsze lubię takie połączenia
    Komentarz
  • pepita, 2011-07-17 10:16:16
    pepita
    Robiłam wszystko wg przepisu, jedynie zamiast truskawek i rabarbaru musiałam dodać inne owoce typu maliny, jagody, borówki, porzeczki i zrobił się zakalec Przypuszczam, że to wina owoców, które puściły soki. Szkoda, bo smak ciasta na prawdę niesamowity, maślankowy.
    Komentarz
  • klaudens, 2011-07-18 19:37:21
    klaudens
    Trzeba było dłużej podpiec Mi nigdy się nie robi zakalec, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche
    Komentarz
  • pepita, 2011-07-23 17:53:38
    pepita
    0
    piekłam dłużej jednak mimo wszystko wyszedł zakalec.
  • klaudens, 2011-08-18 20:33:11
    klaudens
    może po prostu owoce puściły sok, to nie jest zakalec tylko tak wyglada od owoców
    Komentarz
  • ania22236po, 2013-04-10 14:07:04
    ania22236po
    robilam ze sliwkami raz mi wyszedl taki jak powinien ale szczerze to zakalec mi bardziej smakowal
    Komentarz
  • Inulinus, 2013-05-21 20:13:29
    Inulinus
    0
    Wyszło pyszne, bardzo łatwy i przystępnie podany przepis. Zrobiłam z samym rabarbarem.
  • maadzia10, 2013-07-07 07:13:21
    maadzia10
    0
    Ciasto bardzo dobre. Ja upiekłam je z rabarbarem (uwielbiam) truskawkami i czerwoną porzeczką. Jedyny zarzut - kruszonka jest bardzo twarda po upieczeniu. Może dzis (na drugi dzień) będzie bardziej miękka. Pierwszy raz piekłam ciasto tego typu z taką ilością owoców-obawiałam się zakalca. Ale przepis jest świetny Ciasto bardzo smakowało.
  • MadiMe, 2013-07-09 12:13:49
    MadiMe
    0
    Zrobiłam z truskawkami, jabłkiem i suszonymi śliwkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, jedyny minus to wyczuwalny smak proszku do pieczenia, zastanawiam się czy można go dać trochę mniej niż jest w przepisie. Dziękuję pięknie za przepis
  • Inspire, 2013-09-02 20:08:45
    Inspire
    Żeby nie wyszedł zakalec przy placku z maślanką, wsyatrczy ubić mikserem tylko jaja z cukrem, resztę wymieszać szybko dłonią lub łyżką, nie za długo i nie musi być hiper dokładnie mąka wymieszana, żeby się udało.
    Zawsze jak mieszałam mikserem, to wychodził zakalec, teraz już nie
    Komentarz
  • ptasie__mleczko, 2014-06-08 20:40:18
    ptasie__mleczko
    0
    jak wyżej dziewczyna radziła ja ubiłam najpierw mikserem jaja z cukrem (osobno białka i potem do ubitych dałam żółtka), trochę więcej mąki niż w przepisie (łyżkę z górką więcej) i mniej oleju (niecałe pół szklanki) i reszte mikserem zmieszałam. Wyszło IDEALNE. Robiłam pierwszy raz, ciasta mi różnie wychodzą, raz tak, raz nie, ale tym jestem zachwycona. Ani nie zakalec, idealnie słodkie, w ogóle połączenie truskawek z rabarbarem jest genialne. Nie wiem kto je wymyślił, ale chwała mu za to.
    Przepis GENIALNY. Polecam szczerze.
  • Mikosch, 2015-12-08 15:03:48
    Mikosch
    0
    witam uwazam wszystkie przepisy za super np; maka .....tyle .zukier ...tyle te recety som super bardzo dziekuje za wspaniale recepty pozdrawiam a jezeli chodzi o maslankowe ciasto to jest wspaniale i bardzo smakuje pieke je bardzo czesto z roznymi owocami pozdrawiam
  • ankaszym, 2017-06-28 08:52:49
    ankaszym
    a kruszonka to najlepsza moim zdaniem wychodzi z mąki krupczatki np. szymanowskiej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem