Kluski śląskie z gulaszem i kapustą

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2011-06-08
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie z gulaszem i kapustą
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie z gulaszem i kapustą

Składniki:

Przygotowanie:

Kluski nie rozpadły się podczas gotowania, co ponoć dosyć często się zdarza. Także byłam z nich naprawdę zadowolona :) Śmiało mogę je polecić z gulaszem mięsnym z mięsa wołowego oraz czerwona kapustką. Tak jada się je u mnie w domu.

Sos mięsny: w rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Czosnek i cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej razem z mięsem. Smażymy na większym ogniu kilka minut aż mięso zbrązowieje. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości, dolewając od czasu do czasu bulion. Zagęszczamy sos łyżka mąki ziemniaczanej wymieszaną z zimną wodą. Zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Kluski śląskie: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok 30-40 minut. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ja czasami ścieram na tarce o drobnych oczkach). Do ostudzonych ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy mąkę, solimy i zagniatamy ciasto. Podsypujemy zwykłą pszenną mąką gdyby się bardzo kleiło, ale nie za wiele. Z ciasta formujemy wałek o dł. 50 cm i szer. 2 palców. Kroimy, tworząc okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka robimy palcem wgłębienie. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, mieszamy i gotujemy, aż do momentu gdy wypłyną na powierzchnię i dodatkowo jeszcze 2 minutki. Gotowe kluski wykładamy łyżką cedzakową na talerze.

Kluski wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsnym i podajemy z czerwona kapustą.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Rossi, 2012-05-14 16:22:42
    Rossi
    0
    Bardzo smaczne, proste (i kaloryczne ) danie. Do klusek nie koniecznie trzeba dodawać jajka, przynajmniej u mnie na śląsku zwykle nie dodajemy, warto też do wody w której maja gotować się kluski kapnąć oleju (z pół łyżeczki)wtedy się nie posklejają a po wyjęciu z wody mają ładny błyszczący wygląd. Hmm nigdy nie słyszałam, żeby kluski sie rozpadły, widocznie za słabo "wykulane" ale jest i na to sposób: z masy roluję wałki, które kroję na małe kawałki - dobry sposób na ekspresowe kluski
  • Eliza77, 2012-05-14 19:23:55
    Eliza77
    La Monica, a czy możesz podać przepis na tę czerwoną kapustkę ? Pycha obiadek! Uwielbiam kapustę czerwoną )), a nie bardzo mi wychodzi. Ja dodaję jajko do klusek śląskich, bo lepiej mi wychodzą, niż bez jajek.
    Komentarz
  • leyonel, 2012-05-15 11:30:37
    leyonel
    W sobotę robiłam bardzo podobny obiad
    Tylko moje kluski są bez jajek, a do gulaszu dodałam marchewkę Najlepsze jedzenie
    Komentarz
  • La Monica, 2012-06-13 09:55:10
    La Monica
    Eliza- kapustka ze słoika
    Leyonel- bez jaj nie robiłam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem