Kokosowe Laddu- słodki indyjski deser

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia indyjska , dodano: 2011-06-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokosowe Laddu- słodki indyjski deser
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kokosowe Laddu- słodki indyjski deser

Składniki:

Przygotowanie:

Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe pure i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach.

Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia.

Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstaw na 30 minut do lodówki. Całość można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • dzyndzelek, 2011-06-10 15:11:18
    dzyndzelek
    wyglądają podobnie jak raffaello - ale przepis oryginalny chętnie spróbuje
    Komentarz
  • hooliganka184, 2011-06-11 14:50:23
    hooliganka184
    A jak zrobić grochowe puree? I z jakiego grochu, takiego do namaczania? Z góry dziękuję za odpowiedź. Wygląda smakowicie
    Komentarz
  • indja2, 2011-06-11 15:12:01
    indja2
    Można zrobić np. z mrożonego groszku i przecisnąć np przez wyciskarkę do czosnku, albo kupić takie puree w sklepach ze zdrową żywnością albo użyć mąki z grochu lub ciecierzycy
    Komentarz
  • pani_helenka, 2011-08-01 16:01:46
    pani_helenka
    Jakie to mają być orzechy? Mogą być ziemne?
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-09-16 11:30:02
    anka_bunio
    1
    ten deser ciekawił mnie od dłuższego czasu i wreszcie postanowiłam go wypróbować. Użyłam grochu tradycyjnego, a smażyłam na oliwie. Smakuje dobrze, chociaż powinnam była dodać więcej cukru pudru, bo użyłam go naprawdę malutko, uznając, że ilość podana w przepisie będzie zbyt duża.
  • indja2, 2011-09-21 17:28:24
    indja2
    Orzechy zwykle dodaje włoskie, ale ziemne też można spróbować byle by nie solone
    Komentarz
  • kikoku, 2011-10-13 00:23:42
    kikoku
    2
    Przepraszam, ale albo ja coś zrobiłam nie tak, albo mi po prostu nie smakuje. Wyszła mi maślana masa z cukrem i usmażonym grochem. Niedobre.
  • Kaurwaki87, 2011-10-14 20:47:12
    Kaurwaki87
    groch - połówki takie jak na zupę zmielone w młynku do kawy
    orzechy - włoskie !!


    Komentarz
  • nie_ma_mnie, 2012-11-22 14:01:03
    nie_ma_mnie
    groch? to chyba powinna być mąka z cieciorki...
    Komentarz
  • nosferatku, 2012-11-23 10:28:37
    nosferatku
    Ja robię z mąką z ciecierzycy, wychodzi pycha. Spróbuję z grochem.
    Co do ilości masła i cukru-to są indyjskie słodycze, to ma być słodkie, to musi być słodkie! W tym tkwi cały urok Kaloryczność powinno się ustawić na "zabójcza". Laddu moim zdaniem najepiej jeść do bardzo mocnej, czarnej, niesłodzonej kawy.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe