Cytrynowiec

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2009-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytrynowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytrynowiec

Składniki:

  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (biszkopt)
  • cukier [3 szklanki] (biszkopt)
  • mąka pszenna [3 szklanki] (biszkopt)
  • jajka [4 szt.] (biszkopt)
  • masło [200 g] (masa cytrynowa)
  • sok z cytryny [3 szt.] (masa cytrynowa)
  • herbatniki [2 op.]
  • budyń [2 op.] (śmietankowy, masa cytrynowa)
  • śmietana [250 główek] (36%, masa cytrynowa)
  • margaryna (do wysmarowania formy)

Przygotowanie:

BISZKOPT :

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.

Dodawać po jednym żółtku, ubijając.

Mąkę wymieszać z proszkiem. Wsypać do masy jajecznej.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki.

Piec 30 min. w temp. 160 stopni

MASA CYTRYNOWA:

Budynie ugotować w 2 szklankach wody

Ostudzony budyń utrzeć z masłem i sokiem.

Dodać ubitą śmietanę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Masę rozsmarować na cieście --> ułożyć herbatniki i dowolnie udekorować np.polewą

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe