Sernik na zimno z herbatnikami Dukan/Protal

autor: , kategoria: serniki, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2011-06-12
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z herbatnikami Dukan/Protal
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno z herbatnikami Dukan/Protal

Składniki:

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka ze słodzikiem na kogel-mogel, białka ubijamy na sztywną pianę.

Herbatniki:
4 łyżki koglu-moglu, 4 łyżki ubitego białka łączymy z 4 łyżkami otrąb pszennych (wiem, wiem, że Dukan pisze o owsianych, ale ja używam pszennych bo mają mniej węglowodanów, i tak chudnę ;) oraz łyżką mąki kukurydzianej. Sprawdzamy słodkość, ewentualnie dodajemy słodziku.
Wylewamy na blachę, tak aby ciasto nie było wyższe niż 1 cm (to maksimum), pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut, w zależności od grubości ciasta.

Masa twarogowa:
Twaróg chwilę miksujemy blenderem, dodajemy serek homogenizowany i dalej miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostały kogel-mogel i ubite białko.

Mleko podgrzewamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, studzimy.
Po wystudzeniu wlewamy do masy twarogowej, dodajemy aromaty, mieszamy i sprawdzamy słodkość.

Herbatniki po upieczeniu łamiemy, studzimy, wkładamy do formy, w której będzie ścinał się sernik. Zalewamy masą twarogową.
Herbatniki przemieszczą się i będą pływać.
Jeśli chcemy mieć jednolity spód, możemy upiec go w formie sernika i później już nie łamać.

Sernik wkładamy do lodówki, jest gotowy po ok. 1,5 h.

Herbatniki wystarczają na spód tortownicy o średnicy do maksymalnie 24 cm.

Można posypać kakao.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem