Cafe Latte

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe , dodano: 2011-06-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cafe Latte
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cafe Latte

Składniki:

  • mleko [1 szklanka] (zimnego)
  • kawa [1 ] (filiżanka espresso)

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, jeśli ktoś nie posiada zaparzyć napar z kawy w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym zachowując proporcje 2 łyżeczki kawy na 1 porcję.
Pół szklanki mleka podgrzać (nie gotować) i przelać do szklanki.
Resztę zimnego mleka spienić za pomocą spieniacza do mleka i również przelać do szklanki wypełnionej mlekiem.
Następnie bardzo powoli wlewać napar z kawy i poczekać aż utworzą się 3 warstwy. Można oprószyć cynamonem lub startą czekoladą.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • coctail, 2011-06-18 11:38:28
    coctail
    Składniki:
    1 szklanka zimnego mleka
    filiżanka espresso
    Komentarz
  • chilanes, 2011-11-14 10:25:28
    chilanes
    2
    Lista składników, to przydatna sprawa
    Smakowita kawa i plus za zdjęcia.
  • Lev, 2011-11-22 16:05:30
    Lev
    Latte z taką piana na górze?!
    Komentarz
  • Lev, 2011-11-22 16:09:12
    Lev
    W sumie się zdarza, ja jednak preferuję te mniej rozwodnione (rozmleczone?).
    Komentarz
  • goszakokosza, 2011-11-23 12:02:50
    goszakokosza
    to jest latte macchiato! latte nie ma warstw i charakteryzuje się niewielką pianką!
    Komentarz
  • Tyrande23, 2013-07-24 23:02:32
    Tyrande23
    Popieram przedmówczynię, latte nie rozwarstwia się, bo do bazy wlewamy mleko i piankę, a w macchiato do ustanego mleka i pianki wlewamy bazę, wtedy się ładnie rozwarstwi, tak jak na powyższym zdjęciu
    Komentarz
  • Alexzus, 2013-08-07 18:39:45
    Alexzus
    Moje wygląda dokładnie tak samo tylko że czasem wychodzą mi ciemniejsze warstwy.. Dziś akurat wyszła bardzo ciemna, jak czekolada, pewnie jako rekompensata za poparzenie palców i rozlania połowy kawy.. Wlewam ją miarką 100ml + lejek. Mleko 150ml, kawa ~200ml
    używam spieniacza do mleka firmy severin.
    Kawa ta jest naprawdę wielka i bardzo efektywna - mamy chyba te same kubki a on jest dość spory - 14cm
    Zdjęcie z dzisiaj chyba wygrałam! ;D
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe