Kurczak z białym winem

autor: , kategoria: z drobiu, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-06-18
  • Kurczak z białym winem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Piersi myjemy i wkładamy do garnka razem z ziarenkami pieprzu oraz polowa ilością tymianku, 3 liściami laurowymi i szczypta soli, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy już będzie wrzeć odcedzamy na durszlaku.
2. w dużym rondlu rozgrzewamy masło, gdy już się rozpuści dodajemy drobno posiekana cebule oraz pozostały tymianek przewiązany nitką, doprawiamy sola. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. Dodajemy mąkę mieszając energicznie i stopniowo dodajemy wino. Gotujemy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy bulion, śmietanę oraz pozostałe liście laurowe i doprowadzamy do bulgotania.
3. w naczyniu do zapiekanek wykładamy papierem pergaminowym, kładziemy kawałki mięsa i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 45 minut, dodajemy obrane szalotki, w całości pieczemy dalej 15 min i dodajemy pieczarki i pieczemy jeszcze 30 min.
podajemy posypane natką pietruszki.


orginalny przepis jest z cielecina ale kurczak wychodzi znakomity :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 110 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem