Ciasto jogurtowe Dukan/Protal

autor: , kategoria: ciasta ucierane, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2011-06-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jogurtowe Dukan/Protal
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jogurtowe Dukan/Protal
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jogurtowe Dukan/Protal
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jogurtowe Dukan/Protal

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystko razem miksujemy i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Z tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyjdzie na wysokość ok. 3-4 cm, nie opada w ogóle. Można także piec w keksówce. Smacznego.

    Śr. ocena: 3.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-07-22 20:05:38
    anka_bunio
    2
    Jak na ciasto Dukanowe, jest zaskakująco niezłe.
    Ale zacznijmy po kolei. Upiekłam je w keksówce, ponieważ tortownica byłaby za duża. Powierzchnia wyszła mi w jednolitym, złotawym kolorze, nie ze "skórką" jak u ciebie. Ciasto piekło się ok. 53 min, ale mam stary piekarnik, więc to musi być powód. Smak... jak każde ciasto protalowe, którego próbowałam, dominują w nim jajka i jest to wyczuwalne. Być może, jeśli skuszę się na ponowne przygotowanie, użyję o jedno mniej, żeby wypróbować różnicę w smaku. Jogurtu użyłam mojego ulubionego - zero procentowego. Konsystencja po zmiksowaniu jest rzadka. Co do słodzika - w domu był tylko w proszku i z tego co pamiętam, dodałam 3 łyżki. Nie jest to szarlotka, karpatka czy typowy sernik, ale w porównaniu z innymi ciastami light, to wypada przyzwoicie. Nie wiem jeszcze jak będzie smakowało na zimno, na razie jadłam lekko ciepłe.
  • zielonaaaaa_06, 2011-07-27 12:54:47
    zielonaaaaa_06
    ale to musi być dobre. Mmmm
    Komentarz
  • bettyf82, 2011-10-25 17:34:39
    bettyf82
    Wyglada apetycznie- do wyprobowania
    Komentarz
  • freesie, 2012-03-27 12:52:32
    freesie
    1
    Niezłe i banalnie prosto się przygotowuje. I jadłam z mniejszymi wyrzutami sumienia Tylko jak dla mnie 14 słodzików to ciut za mało.
  • RosalindElle, 2012-11-05 12:46:20
    RosalindElle
    0
    Nie wiem, dlaczego w tytule jest Dukan/Protal. Na diecie dukana NIE MA MĄKI KUKURYDZIANEJ, jedynie SKROBIA kukurydziana (maizena) - więc przepis zupełnie nieadekwatny do diety (wprowadza też w błąd).

    Upiekłam to ciasto zgodnie z zasadami Protala, czyli ze skrobią kukurydzianą i 1. nie przypomina ciasta ze zdjęcia 2. jest zbyt lekkie, praktycznie trzeba zjeść całą blachę, żeby poczuć, że się coś zjadło

    Daję 1 gwiazdkę za ładne zdjęcia, no i pewie z mąką kukurydzianą smakuje nieźle.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe