Tort migdałowy a'la Rafaello

autor: , kategoria: torty , dodano: 2011-06-27
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort migdałowy a'la Rafaello
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort migdałowy a'la Rafaello
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort migdałowy a'la Rafaello
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort migdałowy a'la Rafaello

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
oddzielamy żółtka od białek i osobno ucieramy żółtka z cukrem i białka na sztywną pianę. Po ubiciu do żółtek dodajemy mielone migdały, białka i skórkę startą z jednej cytryny, po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ilość ciasta wystarczy na dwie grubsze lub trzy cieńsze warstwy standardowej tortownicy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170-175 stopni, przez ok. 25-30 minut. Blaszkę koniecznie wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy:
Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. W 50 ml mleka rozpuszczamy 2 płaskie łyżki żelatyny, łączymy ze śmietaną i czekoladą, studzimy i czekamy aż stężeje.
Przygotowujemy gęsty budyń - z 500 ml mleka odlewamy ok. 50 ml, rozpuszczamy w zimnym mleku dwa opakowania budyniu, słodzimy, ale niezbyt dużo, ok. 2-3 łyżki. Budyń studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy roztarte wcześniej masło - dodajemy stopniowo, po łyżce, miksujemy.
Masę śmietanową i budyniowo-maślaną łączymy ze sobą najpierw mieszając delikatnie łyżką, później używając miksera, jeśli pojawią się grudki, wówczas używamy blendera.

Masę odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie przekładamy masą tort (biszkopt migdałowy dzielimy na warstwy tradycyjnie - nacinamy nożem boki, przecinamy nitką włożoną w nacięcia), można dodać owoce: ja dodałam kawałeczki brzoskwiń (mogą to też być truskawki lub maliny), warstwę wewnętrzną, a także bok tortu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Warstwy tortu można nasączyć wódką zmieszaną z sokiem z cytryny.
Wierzch tortu posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, mogą być wymieszane z tartą białą czekoladą.

Na gotowym torcie zaciskamy ponownie formę tortownicy, odstawiamy do lodówki - po wyjęciu będzie miał równy kształt.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • _Kalinka_kalinka_, 2013-10-05 17:24:46
    _Kalinka_kalinka_
    0
    Jadłam i jest pyszny
  • Kremova, 2013-10-06 18:02:07
    Kremova
    wygląda pysznie
    Komentarz
  • mariome, 2013-10-14 11:48:50
    mariome
    0
    zrobiłam, tylko nie w formie okragłej, zle zwykłej prostokątnej, poza tym wyszło wszystko ok i smak , że palce lizac.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe