Sałatka ziemniaczana z chorizo

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia węgierska , dodano: 2011-07-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka ziemniaczana z chorizo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka ziemniaczana z chorizo
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka ziemniaczana z chorizo
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka ziemniaczana z chorizo

Składniki:

Przygotowanie:

Sałatka gdzieś znaleziona w jakiejś prasie, unowocześniona przeze mnie, wg mojego gustu. :)

Na początku gotujemy ziemniaki, w mundurkach. Ja wybieram takie dość małe, zgrabne do obierania, w przepisie oryginalnym był ich 1kg, ale ja nie ważę, biorę na oko.
Potem obieramy, kroimy w kostkę. Wielkość wg gustu.

Kroimy w piórka cebulkę. Ja bardzo lubię, więc daję dużą. Drobno kroimy czosnek.
Dodajemy do nich pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę. Czerwoną lub żółtą. Można obie. 4 takie kawałki spore, jakie są w słoikach do kupienia w każdym prawie sklepie. /Cebula się przegryzie w paprykowym occie i nie będzie taka jadowita./

Przygotowujemy sos:
do miseczki czy kubeczka wlewamy ocet, musztardę (jaką kto lubi, ja daję sarebską lub podobną), wsypujemy cukier i pieprz. Powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję, olej połączy się z resztą składników i nie będzie rozwarstwiał sosu.

Chorizo kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni, bez tłuszczu. Z kiełbasy wytopi się trochę czerwonego tłuszczyku, więc gdy już będzie trochę rumiana, wyjmujemy ją z patelni, a do tego tłuszczu wrzucamy pokrojone ziemniaki. Lekko je obsmażamy, albo raczej podgrzewamy. Po chwili dorzucamy gotowe ziemniaki do kiełbasy, wsypujemy cebulę z papryką i czosnkiem. Wsypujemy koperek. Zalewamy sosem.

Uwaga: danie ma dość konkretny, kwaśny smak. Jak ktoś nie lubi mocnych smaków, może odjąć łyżkę octu, albo dodać delikatniejszą musztardę i więcej cukru użyć.

Smacznego.

ps.
Danie nie wymaga smażenia. Równie dobrze można je zrobić na zimno smażąc samą kiełbasę i studząc, albo nie smażąc nic - chorizo jest jadalna na zimno. :)
Wg mnie takie podsmażone jest o wiele lepsze.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Veilla, 2011-07-08 12:13:05
    Veilla
    Brzmi nieźle.
    + za to, że jest tanie i łatwe. ;D
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-04 11:37:03
    Layla79
    ja najbardziej lubię sałatkę ziemniaczaną z podsmażonym boczkiem, dymką i ogórkiem małosolnym w sosie majonezowym.
    w sumie podobny przepis, bo tutaj też jest kiełbasa i cebula, a jako pikle jest papryka. dobry przepis na grila. chociaż chorizo, to bym chyba drobniej posiekała.
    Komentarz
  • Nenowiec, 2013-02-08 22:23:27
    Nenowiec
    0
    Pycha! To oczywiście rzecz gustu, ale ładniej się prezentuje gdy warzywa pokroimy na większe kawałki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe