Kapusta biała z ziołami na ciepło

autor: , kategoria: surówki, kuchnia polska , dodano: 2011-07-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapusta biała z ziołami na ciepło
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapusta biała z ziołami na ciepło

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę siekamy nożem, jak do surówki, w takie pasy różnej wielkości, obracając nią, by nie były zbyt duże.

W garnku roztapiamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w półpiórka cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wrzucamy kapustę. Mieszamy, przykrywamy. /Jestem zwolennikiem jedzenia warzyw z ich witaminami, więc nie zalewam wodą i nie zlewam jej potem, jak często czytam w przepisach./ Na małym ogniu kapusta puszcza wodę i zaczyna się dusić.

Wsypuję przyprawy, dużo ziół i pieprzu ziołowego, sól, pieprz i ocet do smaku. Dodają i próbuję - każdy lubi inaczej. Na koniec szczyptę cukru dla równowagi smakowej.

Przykrywam jeszcze i duszę do miękkości, próbując od czasu do czasu.

Koniec.
Można zrobić zasmażkę. Ja nie robię, bo nie lubię zapychaczy.

Smaczne, proste i zdrowe.
Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • waniliowy_dzem, 2014-01-07 19:16:29
    waniliowy_dzem
    Plus za pomysl. W takiej wersji kapusty jeszcze nie jadlam i napewno sprobuje.
    Plus rowniez za zdjecie jak i czytelny opis.
    Ocenie jak wyprobuje.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem