Wieprzowe bitki z młodymi ziemniaczkami

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2011-07-12
  • Wieprzowe bitki z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

Przygotowanie:

Myjemy mięso i (gdy mamy tak jak ja już gotowe steki) kroimy je na mniejsze wedle uznania kawałki i rozbijamy je i doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy mięso, aż się lekko zbrązowi. (można podlać trochę wodą czy wywarem aby zmieszało się z sokiem z mięsa).
Przekładamy do garnka.

Do garnka dodajemy też pokrojoną cebulkę i zalewamy wywarem.
Następnie bitki dusimy na wolnym ogniu około półtorej godziny (ja mam wrażenie, że im dłużej mięso się dusi, tym robi się bardziej twarde i mniej soczyste).

Po tym czasie mięso wyjmujemy, a do garnka z wywarem z bitek dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i doprawiamy pieprzem i solą (opcjonalnie można dodać trochę słodkiej papryki). gotujemy.

Sos na koniec zagęszczamy zaciepką z mąki i masła.

Kiedy będzie już gotowy, przekładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwile.


Ja podaje je akurat z młodymi ziemniaczkami w sezonie posypanymi koperkiem (mniam!!) ale można oczywiście podać je też z kaszą.
Można tez zrobić takie bitki z mięsa wołowego, ale ja nie za bardzo lubię jego posmaku i trzeba wiedzieć, kiedy je zdjąć z patelni, bo szybko twardnieją.
Opcjonalnie też można je podawać z kiszonym ogórkiem ale to raczej wersja do kaszy :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe