Wieprzowe bitki z młodymi ziemniaczkami

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2011-07-12
  • Wieprzowe bitki z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • cebula [1 ] (można dodać czerwoną, wtedy potrawa będzie miała łagodniejszy posmak)
  • ziele angielskie [5 ] (można dodać mniej lub więcej, dla smaku)
  • wieprzowina [1 kg] (ja używam do tego gotowych już steków i tylko je rozkrajam na mniejsze kawałki)
  • bulion warzywny [3 szklanki] (3-4 szklanki, wywar warzywny lub rosołowy, można dac więcej aby wyszło więcej sosu)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Myjemy mięso i (gdy mamy tak jak ja już gotowe steki) kroimy je na mniejsze wedle uznania kawałki i rozbijamy je i doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy mięso, aż się lekko zbrązowi. (można podlać trochę wodą czy wywarem aby zmieszało się z sokiem z mięsa).
Przekładamy do garnka.

Do garnka dodajemy też pokrojoną cebulkę i zalewamy wywarem.
Następnie bitki dusimy na wolnym ogniu około półtorej godziny (ja mam wrażenie, że im dłużej mięso się dusi, tym robi się bardziej twarde i mniej soczyste).

Po tym czasie mięso wyjmujemy, a do garnka z wywarem z bitek dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i doprawiamy pieprzem i solą (opcjonalnie można dodać trochę słodkiej papryki). gotujemy.

Sos na koniec zagęszczamy zaciepką z mąki i masła.

Kiedy będzie już gotowy, przekładamy do niego z powrotem bitki i gotujemy jeszcze chwile.


Ja podaje je akurat z młodymi ziemniaczkami w sezonie posypanymi koperkiem (mniam!!) ale można oczywiście podać je też z kaszą.
Można tez zrobić takie bitki z mięsa wołowego, ale ja nie za bardzo lubię jego posmaku i trzeba wiedzieć, kiedy je zdjąć z patelni, bo szybko twardnieją.
Opcjonalnie też można je podawać z kiszonym ogórkiem ale to raczej wersja do kaszy :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Łosoś z warzywami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta