Zupa grzybowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2011-07-14
  • Zupa grzybowa

Składniki:

  • grzyby [0.5 kg]
  • masło [1 łyżka]
  • mąka [1 łyżeczka]
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • bulion grzybowy [1 l] (lub z warzyw (wywar))
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • śmietana kremówka [0.5 szklanki]
  • porto [1 ] (kieliszek)
  • natka pietruszki (siekana)
  • koperek (siekany)
  • sól (i pieprz)

Przygotowanie:

Na maśle trzeba zeszklić drobno pokrojoną cebulę, a później trzeba wrzucić pokrojone grzyby, zwiększyć ogień i dusić 10 minut, później ją posolić i popieprzyć , zagęścić mąką zupę tak jak zasmażką, zdjąć z ognia i mieszać, wlać bulion grzybowy około ½ godziny gotować i mieszać, później wlać kieliszek porto, zmniejszyć ogień, do śmietany dodać 2 żółtka, żeby zagęścić nią zupę, zdjąć z ognia, żeby nie było grudek, dodać natkę pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z fasolki szparagowej

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem