Szarlotka z papierówek

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2011-07-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z papierówek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z papierówek

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, masło, 0,5 szkl. cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek posiekać, szybko zagnieść, 1/5 odłożyć do zamrażarki, resztę uformować bochenek, schłodzić w lodówce.

Jabłka papierówki (najlepsze niedojrzałe) pokroić w plastry, posypać 2 łyżkami cukru, cynamonem. po kilku minutach odsączyć sok z jabłek.
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 z termoobiegiem 15-18 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, umytymi (nie namoczonymi) rodzynkami, wyłożyć jabłka, ubite białka z 0,5 szkl cukru, na to zamrożone ciasto utarte na tarce na dużych oczkach i do piekarnika na 25 min. temp. 170 stopni.

Można podawać na gorąco z lodami śmietankowymi. lub ubitą śmietaną. Na zimo również bardzo smaczna

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • studentkaAM, 2011-08-02 21:30:15
    studentkaAM
    0
    Moja ulubiona szarlotka. Mniam! Oczywiście 5*
  • ankaszym, 2017-06-28 08:56:14
    ankaszym
    uwielbiam papierówki :P a szarlotka jest przepyszna jeszcze jak robię kruszonkę na górze z krupczatki z Polskich Młynów to już zupełnie jest rewelacj
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)