Owsiane muffiny PychOlki

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2011-07-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Owsiane muffiny PychOlki

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis ten zaskakuje mnie z pieczenia na pieczenie :)
przyznam nieskromnie, jest rewelacyjny ! nie raz mi się zdarzało mieć tylko 1 jajko w lodówce, albo ostatnio resztkę płatków, a muffiny i tak wychodziły boskie !
Polecam eksperymentować z innymi owocami/dodatkami, testowałam już truskawki (rewelacja) i banany (takie se, wyszły za mdłe)

Otręby, płatki i rodzynki zalać gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotowuje resztę składników, po co tracić czas :)

W dużej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier puder (w ostateczności cały cukier). Osobno zetrzeć jajka z olejem.

Do suchych składników dodać namoczone płatki, olej z jajkami, oraz pokrojone jabłko (chyba jeden z istotniejszych składników, raz zrobiłam bez i wyszły strasznie suche). Wymieszać.

Nałożyć ciasto do foremek (polecam silikonowe, papierowe ciężko odchodzą).
Przeważnie wychodzi 18 sztuk.
Piec 20-25 minut w 200 st.
Gdy dochodzą niesie się piękny zapaszek cynamonu :)

Po wyciągnięciu z pieca, odstawić aby wystygły i wcinać :)
Nie sypie niczym, ponieważ uważam, że są idealne :)

WERSJA DLA NIEDIETETYKÓW, ostatnio dostałam gorzką czkeoladę w rozmiarze XXL, nie jestem w stanie jej przejeść, więc dodałam połamane kawałki do muffinek i wyszły równie świetnie jak zawsze :)

a no i większość skł. to stali bywalcy mojej kuchni, więc na oko w 20 zł się zamykam.

Blog kulinarny http://pycholki.blogspot.com

PychOlki. Pycha blog kulinarny.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 18

Komentarze

  • ilovebjj, 2011-07-17 16:08:04
    ilovebjj
    przepraszam za brak zdjęć, ale coś nie taki format mam... :/
    Komentarz
  • ilovebjj, 2011-07-18 13:12:14
    ilovebjj
    kurde, oleju miała być 1/3 szklanki !
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-07-31 10:01:36
    anka_bunio
    1
    Niestety nie zauważyłam komentarza pod spodem i oczywiście dodałam za dużo oleju... ale nie szkodzi, bo muffiny wyszły obrzydliwie pyszne. Dla niektórych mogą być zbyt słodkie, ale jako że nie używam cukru w innych potrawach, mnie pasowały. Zjadłam 4 na śniadanie i jestem zaskakująco najedzona. Przygotowałam zmodyfikowaną wersję dla połowy porcji, ale nie z powodu kaprysu, a raczej zmuszona przez okoliczności Jajek w domu zabrakło, a mleka sojowego została tylko 1/3 szklanki... Nie dodałam też sody, ani soli. Rodzynki lepiej smakują bez uprzedniego namaczania (moja rada, bo tak zrobiłam). Wyszło 8 pyszniutkich, słodziutkich muffin z jabłkiem... Masz rację, z bananem mogły by być zbyt mdłe.
  • ilovebjj, 2011-08-09 17:01:10
    ilovebjj
    Miło że Ci smakowało w weekend sprobowałam bez namaczania i dochodze do wniosku że wychodzi na to samo, wyszło mi 20 sztuk (moj rekord), pewno dla tego że do foremek przeciętnej wielkości nakładam około 2/3 masy, bo nie za bardzo lubie takie w rozm. XXL, tak czy siak smak bajeczny jest
    Komentarz
  • krowa_bez_mleka, 2012-12-15 14:05:49
    krowa_bez_mleka
    1
    Dziękuję za ten przepis! Dzięki Tobie uwierzyłam, że i mnie muffiny mogą się udać, bo do tej pory zawsze coś było z nimi nie tak

    Fajnie się korzysta z przepisu, którego autor wielokrotnie korzystał i daje cenne wskazówki.
    Wyszło mi dokładnie 18. Z tego partia ostatnich sześciu - z czekoladą, wyrosła najpiękniej
    Myślę, że fajnie smakowały by też w środku orzechy.
  • studentkaAM, 2014-06-20 08:07:05
    studentkaAM
    0
    No niestety. Muffiny wychodzą nie takie jak trzeba :/ Wyrastają ładnie, ale w momencie wyjęcia z piekarnika od razu opadają.W dodatku niby są upieczone, ale jakby surowe w środku. Przynajmniej taki mają dla mnie smak, bo zakalcowate na pewno mi nie wyszły. Strasznie czuć proszek do pieczenia mimo, że trzymałam się proporcji. Nie na mój smak po prostu.
  • bonika, 2014-06-20 11:44:36
    bonika
    0
    Niezły pomysł, uwielbiam owsianke!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem