Kruche ślimaczki z marmoladą

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2011-07-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruche ślimaczki z marmoladą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruche ślimaczki z marmoladą

Składniki:

Przygotowanie:

Wzorowałam się przepisem tej wizażanki: http://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=3280 Tylko zmieniłam proporcje ciasta.

Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy masło/margarynę, cukier i siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Wyrabiamy rękami jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na posypanej maka stolnicy na okrągły placek o grubości od 3 do 5 mm. Smarujemy ciasto równomiernie marmoladą, zwijamy w rulon i odkrawamy ciasteczka o długości 2-3 cm.

Smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajem, posypujemy cukrem i pieczemy w formie, na papierze do pieczenia do zrumienienia w 170 stopniach C.

Studzimy. Zajadamy.

Smacznego!

^ czas przygotowania: bez czasu chłodzenia i pieczenia
^ ilość: 30-40 ciasteczek

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • ola93, 2011-08-15 22:31:53
    ola93
    1
    pyszne chociaz nastepnym razem dam mniej cukru
  • La Monica, 2011-08-16 09:25:34
    La Monica
    Cieszę się, że smakowały
    Komentarz
  • rita 1, 2011-08-18 18:44:00
    rita 1
    Postanowiłam upiec ciasteczka, bo przepis wydał mi się prosty, a ślimaczki na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wstawiłam ciasto do lodówki, przed rozwałkowaniem posypałam stolnicę mąką, ale niestety ciasto wyszło 'za luźne'. Przylepiało się i trudno się kroiło. Ciastka nie wyszły tak ładne jak Twoje. Poza tym są zdecydowanie za słodkie (co nie znaczy, że niesmaczne). Lubię słodkie ciasta, ale moim zdaniem lepiej dać połowę cukru podanego w przepisie, bo sam marmolada jest słodka.
    Następnym razem dam mniej cukru i więcej mąki, może się uda
    Komentarz
  • La Monica, 2011-08-19 17:08:57
    La Monica
    rita- to fakt, ciasto jest "ciężkie" do zagniecenia, trzeba go po prostu podsypywać mąką, jeśli jest zbyt rzadkie. Ja lubię takie słodkie Wyszły ci cudnie!
    Dzięki!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe