Tęczowy sernik na zimno

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2011-07-21
  • Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno
    Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tęczowy sernik na zimno

Składniki:

  • biszkopty [1 op.]
  • serek homogenizowany [500 g]
  • żelatyna [5 łyżeczek]
  • woda [0.25 szklanki] (wrząca)
  • mleko [0.75 szklanki]
  • galaretka (im wiecej koloro tym ciekawszy efekt)
  • czekolada mleczna [1 szt.]
  • cukierki (do dekolrowania ciast)
  • truskawki

Przygotowanie:

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Do miski wlewamy rozpuszczoną żelatynę (powinna być gęsta, ale płynna zarazem), dodajemy serek homogenizowany, mleko. Miksujemy wszystko na wysokich obrotach przez około 7 minut.

Na spód tortownicy układamy biszkopty, na nie wylewamy masę. Odstawiamy do zastygnięcia na około godzinę.
Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu i wstawiamy do lodówki(najlepiej zrobić to na samym początku). Ostudzoną galaretką zalewamy masę serową.

Czekoladę rozpuszczamy na parze, da osobnej miseczki wsypujemy cukierki. truskawki najpierw moczymy w czekoladzie, a następnie w cukierkach. Gdy czekolada zastygnie układamy owoce na galaretkę.
Gdy galaretka stężeje, sernik na zimno jest gotowy do jedzenia.
(czas przygotowania zależy od tężejących galaretek)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą

Komentarze

  • *Catherrine*, 2011-10-04 13:31:54
    *Catherrine*
    jaki śliczny! jak zrobić taką tęczę?
    Komentarz
  • iizusia, 2013-02-22 17:54:45
    iizusia
    0
    Bajecznie kolorowy, dzieci były zachwycone. Do takich kolorów można użyć galaretek, albo syropów owocowych. Na wierzch dałam same cukierki, bez owoców. Truskawki dałam na spód zmiksowane z dodatkiem żelatyny.
  • Niebieska88, 2013-02-25 07:58:08
    Niebieska88
    Cudo! : )
    Jak wylewasz galaretkę, żeby się zachowały takie paseczki?
    Komentarz
  • m.a.r.t.a, 2013-02-28 09:13:05
    m.a.r.t.a
    0
    A ta niebieska galaretka to o jakim smaku jest?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta