Kruche ciasto z owocami; rabarbar, jagody , śliwki

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2011-07-25
  • Kruche ciasto z owocami; rabarbar, jagody , śliwki

Składniki:

Przygotowanie:

1.Oddziel żółtka od białek.
2. Tłuszcze poszatkuj nożem
3.Robimy ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (pierwsza grupa) .
4. Ugniataj ciasto 2-3 minut aby otrzymać jednolitą masę. Nie ucieraj!!!
5.Wstaw zagniecione ciasto do zamrażarki na 0,5 do 1 godziny.
6.Rabarbar wymyj, pokrój w kostkę i zasyp szklanką do dwóch szklanek cukru w zależności od tego jaki kwaśny. Następnie przesmaż krótko na dużej patelni. Jeśli używasz śliwek (mięsiste), wyjmij pestki i posyp śliwki cukrem w zależności od tego jakie kwaśne od 0,3-1 szklanka. Jeśli używasz jagód , wystarczy 0,3 szklanki cukru.
7. zagrzej piekarnik np. termoobieg do temp. 180 st C.
8. Blachę o formacie 2/3 piekarnika nasmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Możesz użyć papieru pergaminowego posmarowanego margaryną do wyłożenia brzydkiej blachy.
9.Wyjmij ciasto. Oddziel 1/6 ciasta i zostaw na posypkę w lodówce . Resztę wyłóż na blachę (cienka warstwa) pomaluj białkiem i podziab widelcem.
(Możesz rozprowadzić ciasto na blasze trąc go na grubym sicie tarki).Wstaw do zagrzanego piekarnika na 12 minut.
10. do osobnego naczynia wlej białka z jajek i wsyp szczyptę soli . Ubijaj aż będzie sztywna piana. (nie może być śladów zółtka)
11. Do ubitej piany powoli wsypuj szklankę cukru (po troszku) ciągle mieszając.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika, połóż owoce( jeśli są różne warto układać paskami co 3cm. Śliwki kładziemy skórką do dołu.
13. Na owoce rozprowadź pianę a następnie weź tarkę z grubym sitem i rozetrzyj z góry resztkę cista (posypka) .
14. Włóż do piekarnika 150 st. C (termoobieg) na około 25-35 minut. Piana ma być jasna lekko złocista , z góry krucha przysuszona a w środku miękka delikatna, nie brązowa pokurczona i nie spalona. Zrób wszystko zgodnie z przepisem
15. Nie zapraszaj gości , sami zjecie w ten sam dzień.
16. Następne ciasto zrób na dużej blasze tylko składniki pomnóż przez 1,5 i nie popełniaj błędów popełnionych za pierwszym razem.

Uwaga!!! Można dać samą margarynę lub samo masło , jajka możesz dać 2 więcej . Przepis jest optymalny dla uzyskania doskonałego smaku. Cukier do ciasta dla słodkich dziurek dać 0,7 szklanki zamiast 0,5

    Śr. ocena: 1.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • gregoria, 2012-08-30 22:05:19
    gregoria
    0
    Ciasto wyszło za mokre, strasznie się lepiło. Dodałam więcej mąki żeby je chociaż uformować w składna masę.
    Po upieczeniu okazało się że śliwki puściły sok i zniszczyły cały spód ciasta. Jednym słowem totalna klapa.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe