Pizza włoska :)

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2011-07-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza włoska :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza włoska :)

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody i cukrem. odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, resztą wody i wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aby było gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ubijamy parę razy pięścią.
Ja dzielę ciasto na pół i wałkuję na okrągłą formę ( ze stali niebieskiej ) średnicy 30 cm. Smaruje je oliwą i sosem pomidorowym. Na to daję ser Mozarella 250 g ( twardy, naturalny - w kostce ). Na ser kładę pikantne salami, suszone pomidory, czarne oliwki.
Pieczemy ok. 23 minut w temp. 200 stopni ( bez termoobiegu ). Najpierw 11 minut na najwyższym poziomie i 12 minut na niższym ( zmniejszamy troszkę temp. ).
Z połowy ciasta wychodzi pizza na cienkim cieście, jak ktoś lubi na grubym, to bierze całe ciasto.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • panna migotka, 2011-07-31 21:30:22
    panna migotka
    wygląda przepysznie! zrobię w tym tygodniu
    Komentarz
  • Katya2901, 2011-10-27 09:56:29
    Katya2901
    1
    Bardzo dobry przepis, pizza wyszła przepyszna! Jako dodatków użyłam mozzarelli, suszonych pomidorów i czarnych oliwek (pokrojonych w plasterki). Nie dodałam salami, bo go nie lubię. Świetnie opisany sposób pieczenia, nic się nie przypali, a pizza jest idealnie upieczona.
  • two tea to room, 2014-01-19 12:56:31
    two tea to room
    0
    Pizza przepyszna! Ciasto pięknie wyrosło, po upieczeniu było chrupiące i cienkie. Składniki powieliłam, tylko z braku salami rzuciłam kilka krążków chorizo i kresowej - ale było równie smaczne
  • megiii85, 2014-10-19 15:16:07
    megiii85
    0
    Robię pizzę podobnym sposobem tyle, że dodaję opakowanie suszonych drożdzy całą resztę robię tak samo i piekę 10 min w nagrzanym piekarnku do 250 st. Wychodzi zawsze super cała rodzinka (a jest ona duża) chwali, że lepsza niż z pizzeri ;D
    Dzieciaki rodzeństwa jak mi się zwalą na głowę to pewniakiem jest, że muszę im robić tą pizzę ;p

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe