Spaghetti po bolońsku (Spaghetti Bolognese)

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2011-08-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti po bolońsku (Spaghetti Bolognese)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti po bolońsku (Spaghetti Bolognese)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti po bolońsku (Spaghetti Bolognese)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti po bolońsku (Spaghetti Bolognese)

Składniki:

  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • cebula [1 szt.] (drobno posiekana)
  • czosnek [2 ząbki] (rozgniecione)
  • marchew [1 szt.] (pokrojona w kostkę)
  • seler naciowy [1 szt.] (łodyga, pokrojona w kostkę)
  • słonina [50 g] (pancetta lub surowy boczek pokrojone w kostkę)
  • wołowina [350 g] (milone, chude, siekane)
  • pomidory [400 g] (z puszki, posiekane)
  • oregano [2 l] (suszonego)
  • wino czerwone wytrawne [125 ml]
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • spaghetti [350 g] (porcja dla 4 osób)

Przygotowanie:

Zapraszam na klasyczne spaghetti bolognese! :)

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i dusimy na niej posiekaną cebulę przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchew, seler i słoninę i smażymy przez 2-3 minuty wraz z mieszanką cebuli.

Dodajemy siekane mięso wołowe i smażymy w wysokiej temperaturze przez kolejne 3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodajemy pomidory, oregano oraz czerwone wino i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez około 30-45 minut (do miękkości).

Dodajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem.

Spaghetti gotujemy al dente.

Gotowy makaron nakładamy na talerze, polewamy gorącym sosem i natychmiast podajemy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka na sałacie

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-05 17:39:16
    anka_bunio
    4
    Spaghetti trudno zepsuć Polecam wersję pełnoziarnistą Lubelli.
    U mnie było bezmięsnie, bezalkoholowo. To, co mnie zainteresowało, to większa ilość składników warzywnych i postanowiłam wypróbować. Tak, jest smaczne. I to bardzo
  • La Monica, 2011-08-08 08:54:54
    La Monica
    Aniu- dziękuję ślicznie Spróbuję z pełnoziarnistym makaronem, bo bardzo lubię, ale jeszcze tak nie jadłam. cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • Dotka90, 2012-06-05 17:27:18
    Dotka90
    Robię bardzo podobnie, choć bez słoniny, a mięso daję cielęco-wołowe

    I polecam wino dodać, gdy mamy na patelni samo mięso - zyskuje wtedy fantastyczny aromat i kolor. Potem dopiero pomidory i ew. jeszcze trochę winka.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem