Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-08-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim

Składniki:

  • ciasto francuskie [1 op.] (użyłam z Biedronki)
  • filet z kurczaka [1 szt.] (jedna większa)
  • groszek zielony [1 op.] (użyłam 1/3 opakowania)
  • kukurydza konserwowa [1 op.] (pól opakowaniatego małego z foliowym zamknięciem)
  • fasola czerwona [1 op.] (użyłam 1/3 opakowania)
  • koncentrat pomidorowy [1 op.] (malutkie opakowanie z Pudliszek albo innej firmy (widać na zdjęciu))
  • papryka czerwona [1 szt.] (użyłam 1/3)
  • imbir [2 łyżki] (do kurczaka i do warzyw po 1 łyżce)
  • olej [1 łyżka]

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. A następnie pokroić na bardzo malutkie kawałeczki - ja użyłam nożyczek, a kawałki były wielkości groszku/kukurydzy. Do miseczki z kurczakiem dodać ok. łyżki sosu imbirowego. Wymieszać i odstawić.

Paprykę umyć i pokroić na maleńkie kawałeczki, najlepiej wielkości kukurydzy/groszku.

Kukurydzę, groszek i fasolę odcedzić. Fasolę dodatkowo opłukać i pokroić na mniejsze części (ja kroiłam na 3 części).

Włączyć piekarnik, żeby się rozgrzał na około 180 stopni.

Podsmażyć kurczaka na patelni. W między czasie odpakować ciasto francuskie i przekroić na pół. Każdą z części posmarować przecierem pomidorowym, a resztę przecieru dodać do warzyw. Dodać do nich również łyżkę sosu imbirowego. Całość wymieszać.

Gdy kurczak będzie podsmażony, dorzucić do miski z warzywami i całość wymieszać.

Całość wyłożyć na przygotowane ciasto francuskie. Zawinąć jak naleśnik. Z góry posmarować rozbełtanym jajkiem i wsadzić do piekarnika. Piec aż ciasto się ładnie zrumieni.

Można podawać samo lub przygotować do tego jakiś dodatkowy sos, którym zawijas będzie polany przed podaniem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

6 pysznych pomysłów na udka z kurczaka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką