Cukinia z twarożkiem

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2011-08-05
  • Cukinia z twarożkiem

Składniki:

  • cukinia [1 szt.]
  • serek wiejski [1 op.]
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • keczup (do smaku, ale nie musi)
  • przyprawy (ulunione zioła)
  • ryż (brązowy, kilka łyżek)

Przygotowanie:

Zagotować wodę na ryż. Odrobinę posolić i wrzucić ryż, aby się gotował.
Cukinię umyć pod bieżącą wodą. Odciąć końcówki.
Przeciąć w pionie, a potem w poziomie.
Wydrążyć nasiona. Skropić odrobiną oliwy z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika na ok. 180 stopni. Wyciągnąć, gdy zmięknie.
Na tak upieczoną cukinię nałożyć serek. Posypać ulubionymi ziołami. Obok wyłożyć ugotowany ryż.

Inna wersja, to taka, że przed posypaniem ziołami nałożyć odrobinę keczupu, a potem dopiero posypać ziołami.

Jeśli cukinia jest młoda, to bez wahania można zjeść ze skórką. Starsze jeść bez.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta