Mocno czekoladowe z owocami i galaretką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2011-08-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe z owocami i galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe z owocami i galaretką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe z owocami i galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe z owocami i galaretką

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto jest mocno czekoladowe, lekko wilgotne, ale nie ciężkie. Słodycz czekolady przełamują owoce (w moim przypadku maliny, jagody i brzoskwinie). Szybkie i smaczne! :) No i jak ładnie wygląda... :)

Mleko podgrzać, do gorącego dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać olej i śmietanę, zmiksować. Dodać ostudzone mleko z czekoladą, zmiksować.
Do masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować do połączenia się składników.

Przygotować tortownicę (moja miała 23 cm), przelać do niej ciasto. Piec w temp. 160 stopni przez 25-35 minut (ja piekłam 45 minut) do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

Owoce przebrać, umyć, osuszyć. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Na wystudzone ciasto ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • klada, 2011-08-07 13:57:27
    klada
    Oczywiście chodziło o owoce sezonowe, nie dzikiej róży...
    Komentarz
  • aneczkaa90, 2011-08-08 13:12:00
    aneczkaa90
    robiłam i wyszło nieziemsko rozpływające się w ustach, czekoladowe, lekko wilgotne i świetnie współgra z jagodami i truskawkową galaretką
    Komentarz
  • vild, 2012-01-29 15:19:51
    vild
    1
    zrobilam z mieszanka jezyn i jagod, ktore zalalam galaretka truskawkowa. nie wiem czy to moja wina, poniewaz zamienilam smietane kwasna na slodka i ciasto bylo lekko suchawe przy brzegach... znawca mowil mi, ze to wlasnie kwasna smietana powoduje, ze ciasto jest bardziej kruche, wiec czegos tu nie kumkam...
    ogolnie ciasto jest bardzo smaczne, w srodku jest wilgotne i wyglada efektownie
    dodam, ze dosc mocno mi wyroslo (popekalo z wierzchu) i musialam lekko sciac, zeby nadac mu ladna forme
  • iceflower, 2012-01-31 10:29:37
    iceflower
    i kolejny przepis żywcem ściągnięty z bloga mojewypieki... wypadałoby chociaż podać źródło.
    Komentarz
  • sara9311, 2012-02-01 16:58:55
    sara9311
    ile cukru sie dodaje do jajka ?
    Komentarz
  • klada, 2012-04-02 13:17:33
    klada
    Vild, tak, kwaśna śmietana sprawia, że ciasto staje się kruche, dlatego często się ją dodaje do kruchych ciast. Cieszę się, że ciasto smakowało, mi też wyrosło

    Iceflower, nawet nie zdawałam sobie sprawy, bo przepis podała mi koleżanka...

    Sara9311, jak to ile? 2/3 szklanki, przecież pisze...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe