Pilaw z Azerbejdżanu

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2011-08-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu

Składniki:

  • olej [3 łyżki]
  • pierś kurczaka [650 g] (lub jagnięciny, pokrojonej/go w kostkę 2,5cm)
  • cebula [2 szt.] (grubo posiekane)
  • kmin indyjski [1 łyżeczka] (ewentualnie można zastąpic kminkiem mielonym, choc to już inny aromat)
  • ryż [200 g] (arborio, długoziarnisty lub basmati)
  • przecier pomidorowy [1 łyżka]
  • szafran (kilka pręcików dla aromatu)
  • sok jabłkowy [100 ml] (bez cukru, lub soku z winogron)
  • bulion drobiowy [850 ml] (lub wody)
  • morele [115 g] (suszone, pokrojone w kosteczkę)
  • rodzynki [2 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • mięta [2 łyżki] (świezej, posiekanej)

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka przez około 10 minut. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Gdy cebula zmięknie dodajemy kminek i ryż, smażymy aż ryż będzie przezroczysty (2-3 minuty). Mieszamy, aby tłuszcz dokładnie pokrył ziarna. Dodajemy przecier pomidorowy i szafran. Dokładnie mieszamy.

Wlewamy sok z jabłek lub winogron oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucamy morele i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 20-25 minut, aż mięso i ryż będą miękkie, a cała płyn będzie wchłonięty.

Przed podaniem posypujemy posiekaną miętą.

Podajemy. Zajadamy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką