Pilaw z Azerbejdżanu

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2011-08-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z Azerbejdżanu

Składniki:

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka przez około 10 minut. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Gdy cebula zmięknie dodajemy kminek i ryż, smażymy aż ryż będzie przezroczysty (2-3 minuty). Mieszamy, aby tłuszcz dokładnie pokrył ziarna. Dodajemy przecier pomidorowy i szafran. Dokładnie mieszamy.

Wlewamy sok z jabłek lub winogron oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucamy morele i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 20-25 minut, aż mięso i ryż będą miękkie, a cała płyn będzie wchłonięty.

Przed podaniem posypujemy posiekaną miętą.

Podajemy. Zajadamy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem