Bitki wieprzowe z pomarańczą

  • Bitki wieprzowe z pomarańczą

Składniki:

  • cebula czerwona
  • kotlety schabowe [4 szt.] (po 20 g każdy)
  • olej [2 łyżki]
  • brandy [2 łyżki]
  • sok pomarańczowy [300 ml]
  • gorczyca [1 łyżka] (ziaren)
  • miód [1 łyżka] (płynnego)
  • sos worcester [1 łyżka]
  • pomarańcze [1 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • groszek zielony [15 dag] (cukrowy)
  • masło [2 łyżki]
  • sól (i pieprz)

Przygotowanie:

Etapy przygotowania.

Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na gorącym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, wyjąć, owinąć w folię.

Pomarańczę wyszorować, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Zalać brandy i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać gorczycę, sos worcester i miód, zagotować. Do sosu włożyć plastry pomarańczy, gotować na dużym ogniu, aby powstał syrop, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 minut.

Marchewki umyć, oskrobać i pokroić na plasterki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić, końce odciąć. Marchewki włożyć do osolonego wrzątku, blanszować 4 minuty, dodać groszek cukrowy, gotować jeszcze 4 minuty, odlać, opłukać i osączyć.

Warzywa podsmażyć na gorącym maśle, przyprawić solą i pieprzem. Bitki w sosie pomarańczowym podawać z warzywami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Śniadanie na wynos 01 śliwki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką