Czekoladowe babeczki z rozpływającą się czekoladą

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2011-08-18
  • Czekoladowe babeczki z rozpływającą się czekoladą

Składniki:

  • masło (do natłuszczenia)
  • mąka [90 g] (plus mąka do podsypywania)
  • czekolada gorzka [125 g] (pokruszona na kawałki)
  • masło [125 g]
  • jajka [2 szt.] (całe)
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • cukier [65 g]

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę do środka. Natłuść kokilki masłem i oprósz mąką. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Do dużej miski wrzuć jajka, żółtka oraz cukier i miksuj przez 5-7 minut, aż masa zacznie się lekko pienić. Masę przełóż do stopionej czekolady i wymieszaj z mąką. Następnie przelej do kokilek, włóż do piekarnika i piecz przez 9 minut(to ogromnie ważne!!!).
Po upieczeniu przejedź końcem noża wokół kokilek. Odwróć delikatnie naczynie do góry dnem i wyłóż deser na talerze, udekoruj świeżymi malinami oprószonymi cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Komentarze

  • lineinthesand, 2011-08-18 22:40:59
    lineinthesand
    Na śmierć zapomniałam dodać, że do upieczenia wystarczą 4 kokilki najmocniej przepraszam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką