Szybki makaron lub ryż w sosie pomidorowo-musztardowym

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2011-08-20
  • Szybki makaron lub ryż w sosie pomidorowo-musztardowym

Składniki:

  • mięso [0.5 kg] (w zależności od upodobania, ja robiłam z wieprzową szynką)
  • pomidory [2 szt.]
  • ogórek gruntowy [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • cebula [1 szt.]
  • musztarda [2 łyżeczki] (czybate)
  • keczup [2 łyżeczki]
  • kostka rosołowa [1 kostka] (wołowa lub wieprzowa)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • ryż brązowy [3 op.] (3 woreczki, zamiennie makaron z zupek chińskich)
  • olej (do smażenia)
  • mąka [2 łyżki] (do podbicia)

Przygotowanie:

Mięso i cebulę kroimy w kostkę. Samą cebulę wrzucamy do rozgrzanego w garnku oleju i podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu dorzucamy mięso i całość podsmażamy razem, aż mięso się nie obsmaży. Następnie doprawiamy mięso przyprawami, dodajemy pokrojone w kostkę ogórka i pomidory (wcześniej sparzone), musztardę, keczup i pokrojony czosnek. Wszystko razem dusimy pod przykryciem pół godziny.

Po tym czasie dolewamy 2 lub 3 szklanki wody i dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia mięsa. Gdy mięso jest już dobre, rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą i wlewamy do sosu w celu zagęszczenia (wlewamy po trochu kontrolując gęstość).

Na końcu przyprawiamy całość jarzynką, pieprzem i solą (żeby było bardziej pikantne można użyć pieprz kajeński).

Do tego gotujemy wcześniej brązowy lub biały ryż. Wypróbowałam też makaron z zupek chińskich (zalany wodą i odcedzony, bez dodawania przypraw) i też świetnie pasuje do tego :)
Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Gotowanie makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką