Fasolka po bretońsku

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2011-08-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fasolka po bretońsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fasolka po bretońsku

Składniki:

Przygotowanie:

Fasole namoczyć na noc.

Fasolkę najlepiej robić na rosole, ewentualnie ugotować kawałek mięsa w samej wodzie ;)

Fasolkę gotować ok 40 min. Później przelać razem z wodą w której sie gotowała do rosołu.

Dodać korzeń pietruszki, startą marchewkę gotować razem.

Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i cebulę,
Czosnek można również zetrzeć i razem podsmażyć, i dodać do fasolki.

dodać przecier, majeranek, natkę pietruszki, i zasmażkę.

Zasmażka: pół kostki margaryny roztopić na patelni, dodać 3 czubate łyżki mąki, wymieszać i smażyć do złotego koloru... dodawać po trochę wody żeby nie było za gęste...

Wymieszać wszystko razem, jak zakipi wyłączyć.

Można podawać z pieczywem, lub jeść samą, ja czasem robię z ryżem...

Smacznego ;)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • moncia25, 2012-01-13 14:00:13
    moncia25
    1
    robię fasolkę bardzo podobnie, i jest pyszna
  • motocomfort, 2012-01-13 18:50:42
    motocomfort
    robilam raz fasolkowa, ale wyszla mi strasznie lykowata fasola i tak strasznie bylo czuc te jej lupinki, jest jakis na to sposob???
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-03-15 15:51:08
    pinaplesss
    0
    Fasolka była bardzo dobra, ale ta zasmażka na margarynie nie bardzo. Wylądowala w koszu. Lepsza na masełku lub oleju.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe