Pierś z kurczaka gotowana na parze

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-09-03
  • Pierś z kurczaka gotowana na parze

Składniki:

  • pierś kurczaka [1 ]
  • musztarda [4 łyżeczki] (dijon, ostra, ja dodaje cztery lub więcej łyżeczek w zależności od wielkości piersi )
  • pieprz ziołowy (lub czarny)
  • przyprawa do kurczaka (Podlaska przyprawa do drobiu (dary natury). jeżeli nie ma to po prostu bazylia,majeranek i opcjonalnie co tam kto lubi do samku)
  • przyprawy (mieszanka przypraw słodko kwaśnych (ja uzywqam najczęściej Secrets of Asia słodko kwaśna firmy Kotanyi,a jeżeli nie ma to po prosty papryka czerwona))

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy (po skosie z jednej i drugiej strony piersi).

Wrzucamy do miski i dodajemy pieprz ziołowy, podlaską przyprawę do drobiu lub opcjonalnie zioła ulubione, mieszankę przypraw słodko kwaśnych lub opcjonalnie czerwona paprykę słodką i ostrą w proszku oraz musztardę i nacieramy tym wszystkim piersi naszego kurczaka.
Wstawiamy do lodówki (najczęściej marynatę robię dzień wcześniej wieczorem albo rano tego samego dnia w którym będę robiła pierś na obiad),aby marynata przeszła aromatem na mięsko.

Następnie układamy w naszym sprzęcie do gotowania na parze piersi i gotujemy ok. 15-20 minut.

Wszystkie przyprawy sypię zawsze na oko więc nie podaje dokładnej ilości,a przecież każdy ma inne preferencje i lubi dodać czegoś mniej lub więcej.

Życzę smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe