Panierki do kotletow

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2009-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panierki do kotletow

Składniki:

Przygotowanie:

Najpopularniejsza panierka do kotletow jest oczywiscie bulka tarta ale wcale nie musisz na niej poprzestawac, polecam wyprobowanie innych wariantow:)

Podstawowa zasada jest taka, ze najpierw kotlety obtaczasz w jajku, a potem w wybranym skladniku, a kotlety kladziesz na patelnie z mocno rozgrzanym tluszczem.

Jesli robisz paniereke z bulki tartej, warto zrobic ja podwojnie, czyli najpierw kotlety obtoczyc w bulce, dopiero potem w jajku i znow w bulce, panierka bedzie wtedy grubsza i bardziej chrupiaca (ale uwaga szybciej sie wtedy rumieni podczas smazenia).

Panierki z wiorkow kokosowych, platkow kukurydzianych, sezamu i slonecznika swietnie pasuja do kotletow drobiowych.
Do wolowiny polecam slonecznik i migdaly.
Do wieprzowiny orzechy i sezam.
Cielece dobrze smakuja z platkami kukurydzianymi.
A do kotletow mielonych pasuje wszystko poza kokosem:)

Przy panierce z platkow kukurydzianych do cieleciny najpierw obtocz mieso w mace, dopiero potem w jajku i platkach.
To samo przy orzechowej panierce do wieprzowiny. Orzechy moga byc dowolne, najlepiej arachidowe lub wloskie, trzeba je grubo posiekac.

Na zachete kilka zdjec, szkoda, ze male i slabo widac ale polecam chociaz raz sprobowac czegos innego:)
Na zdjeciu z daniem jest kotlet mielony w panierce z platkow kukurydzianych.
Na zdjeciu z surowymi kotletami:
- gorny lewy rog podwojna bulka
- dolny lewy rog pojedyncza bulka
- gorny prawy rog migdaly
- dolny prawy rog slonecznik
- na srodku sezam

    Śr. ocena: 4.73 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • vril, 2009-12-12 16:53:50
    vril
    No i zle napisalam, na zdjeciu z daniem jest kotlet mielony w panierce z platkow migdalow
    Aha, skladniki do panierki mozna dowolnie mieszac, np. orzechy z sezamem lub sezam z wiorkami, itd.
    Komentarz
  • Ashira, 2009-12-13 20:02:14
    Ashira
    6
    brawo! świetna rozpiska
    ze zwykłymi kotletami próbowałam już wiele rodzajów panierek, ale na ziarna słonecznika bym nie wpadła...
    ale przede wszystkim nie wpadłabym na taką wariację z kotletem mielonym wypróbuję w tym tygodniu z sezamem bo akurat mam nadmiar
    od siebie mogę jeszcze polecić panierkę z kruszonych krakersów. kotlet z kurczaka wymoczony z godzinę w maślance i panierowany w krakersach jest przecudowny
  • vril, 2009-12-15 16:59:08
    vril
    To teraz ty mnie zagielas ta panierka z krakersow, na pewno wyprobuje
    Aha, jesli robisz panierke z ziaren, orzechow, etc. to nie wyrzucaj resztek z talerzy po skonczeniu panierowania (nawet te ubabrane w jajku), tylko na tej samej patelni, na ktorej smazylas kotlety upraz je na rumiano i takim gotowym "crunchem" posyp np. ziemniaki - pycha
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2009-12-23 21:02:19
    zuzaneczka
    1
    no fakt różne rzeczy można stosować jako panierki ale jak to smakuje? ja tam jestem tradycjonalistką smakową i jakoś niezbyt smacznie komponuje mi się sezam albo prażone migdały, a kokos to już w ogóle,
    ale potwierdzam za Ashirą że przepis krakerskowy jest rewelacyjny
  • vril, 2009-12-23 23:20:59
    vril
    Warto chociaz sprobowac Moja ulubiona panierka jest ta z platkow migdalow wlasnie, lekko orzechowy smak i mieso swietnie ze soba wspolgraja, do tego lekko chrupia. To nie jest tak, ze panierki sa slodkie, nic z tych rzeczy, smak jest wytrawny, delikatny, aromatyczny - kotlety zamiast wylacznie smakowac samym miesem nabieraja drugiego dna
    Komentarz
  • pyskatka89, 2009-12-24 10:51:06
    pyskatka89
    2
    świetne propozycje
    nie przepadam za kotletami panierowanymi normalnie w bułce tartej, dlatego najczęściej jadam soute... ale teraz z pewnością wypróbuję inne kombinacje. Słonecznik bardzo przypadł mi do gustu, nigdy o tym nie słyszałam.
  • paulina150528, 2010-01-04 20:42:58
    paulina150528
    4
    Świetna perspektywa żeby kotlet nie był zawsze tym samym kotletem. Lubię panierkę z bułki tartej, niemniej jednak jest ona oklepana i często kombinuje z innymi. Zaskoczył mnie ten pomysł ze słonecznikiem i migdałami.
    Wiórek kokosowych próbowałam z piersią z indyka i jak najbardziej pasują. Sezamową również uwielbiam i polecam jak najbardziej.
  • hihi, 2010-01-05 15:10:49
    hihi
    3
    Super! Z sezamem i płatkami kukurydzianymi juz próbowałam, ale po przeczytaniu opisu mam ochotę na wersję migdałwoą i orzechową. Pysznie brzmi. I chrupiąco.
  • aaniutek, 2010-01-09 13:43:38
    aaniutek
    Uwielbiam schab z sezamem. Kokos mi sie trochę pali, ale w smaku mniam mniam. Wypróbowałam orzechy i migdały, o mamo, czysta rozkosz.
    Komentarz
  • aaniutek, 2010-01-09 13:44:35
    aaniutek
    2
    Uwielbiam schab z sezamem. Kokos mi sie trochę pali, ale w smaku mniam mniam. Wypróbowałam orzechy i migdały, o mamo, czysta rozkosz.
  • malinka118, 2010-01-09 14:25:49
    malinka118
    1
    Kokos mi w ogóle nie smakuje, słonecznik moim zdaniem za szybko się rumieni i albo mięsko jest twardsze, albo słonecznik przypalony. Reszta propozycji bardzo dobra.
  • 28nana, 2010-01-09 18:59:34
    28nana
    3
    w ramach akcji " udziwnij swoją kuchnię " wykorzystałam dziś 2 panierki do serków cammembert

    pomysł był doskonały : efekty beznadziejne

    kokosu kategorycznie nie polecam do sera: wyszło coś na kształt: ni pies ni wydra: ani do tego żurawiny ani ananasu .. ale zjadłam ( twardym trza być! ) , polecam dla odważnych

    sezam już lepiej: choć też gryzie się z serkiem strasznie nie mniej jednak nie zniechęci mnie to do dalszych kombinacji

    podsumowując: do cammemberta polecam jednak tradycyjne panierki :P ( nawet gotowe - sklepowe )

    gwiazdki przyznaję za:
    - zachęcenie do exprermentów ( wynik nie jest jak widać brany pod uwagę przy ocenie )
    - szczegółowy opis montażu każdej z panierek
    - zdjęcia home made
  • vril, 2010-01-10 00:20:16
    vril
    hahaha, rozbawilas mnie tym "montazem" Dziekuje i za ocene i z info o serkach, uchronilas mnie przed zgubnymi eksperymentami na nich.
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-15 18:08:40
    Sweetys
    1
    Przepisy rewelacyjne.
    Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
    Z orzechami włoskimi jest również smaczne.
  • Kancia, 2010-01-30 14:15:54
    Kancia
    1
    panierki pomysłowe i fajnie napisane co do jakiego mięska pasuje, ja jednak przyczepię się do "kotlety kładziesz na mocno rozgrzanym tłuszczu"
    chyba lepiej jednak chwilkę podsmażyć na mniej gorącym coby się panierka nie sfajczyła a kotlet podsmażył
    Osobiście nie lubię takich ciemnych mocno przysmażonych panierek
  • vril, 2010-01-30 14:26:49
    vril
    Kancia kotlety kladzie sie na mocno rozgrzana patelnie dlatego, ze tluszcz w nizszej temperaturze bardziej wnika w mieso, przez co kotlety sa tlustsze. Z tego samego powodu nigdy nie zostawia sie smazonych potraw na patelni zeby tluszcz nie wnikal bardziej do srodka. Jesli mieso (wolowina, drob, etc.) rozbije sie na dosc cienkie kotlety wtedy nie ma problemu z ich usmazeniem bez spalenia calosci.
    Komentarz
  • daruma, 2010-09-08 00:44:15
    daruma
    2
    dzisiaj zrobiłam cyce z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych - pyszności! chrupiąca, smakowita, idealna paniera! zawsze robiłam w bułce tartej, ale w płatkach mięso jest o niebo smaczniejsze!
    następnym razem panierką będą pestki z dyni ach, jak to miło czasem urozmaicić proste żarcie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe