Koperty z jabłkami

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2011-09-08
  • Koperty z jabłkami

Składniki:

  • masło [1 kostka] (200g (może być też margaryna))
  • mąka [3 szklanki]
  • śmietana [1 szklanka] (gęsta 18% lub 22%)
  • aromat waniliowy do ciast
  • jabłka (najlepiej soczyste i lekko kwaskowe)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić na kwadraciki wielkości około 5 cm.
Jabłka obrać i pokroić w spore kostki. Na każdy kwadracik układać kawałek jabłka. Zawijać brzegi ciasta do siebie - na kształt koperty.
To jakie kawałki jabłka dajemy zależy jak grube ciasto robimy i jakie duże kwadraciki. Uśmiechnięta
Ciasteczka pieczemy na zloty kolor w piekarniku. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Ciasteczka czekoladowe z polewą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką