Powidła śliwkowe

autor: , kategoria: słodkie przetwory, kuchnia polska , dodano: 2011-09-13
  • Powidła śliwkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki.
Wrzucamy do gara, przykrywamy i ustawiamy na jak najmniejszym ogniu. Jak puszczą soki, zdejmujemy pokrywkę i smażymy dotąd, aż będą bardzo gęste. Od czasu do czasu mieszamy.

Ja smażyłam ok 4-5 godzin.

Przed końcem smażenia dodajemy cynamon i goździki. Do 3-4 kg dałam 15 sztuk. Na koniec wsypujemy cukier i smażymy jeszcze ok 15 min.
Cukru nie dajemy wcześniej, gdyż powidła będą się przypalać.

Gotowe gorące powidła kładziemy do suchych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Można przykryć ręcznikiem, do momentu aż wystygną.

Kto woli wersję bardziej słodką można dodać oczywiście więcej cukru.

Z 3,5 kg śliwek wyszło mi 6 słoików po majonezie "kieleckim" ;-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe