Ekspresowa chińszczyzna

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2011-09-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa chińszczyzna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa chińszczyzna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa chińszczyzna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa chińszczyzna

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki. Wrzucamy na rozgrzany wok, smażymy chwilkę, na większym ogniu, po czym doprawiamy kurczaka octem ryżowym, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, pieprzem syczuańskim i imbirem. Znowu chwilkę smażymy, na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos chili, sól, pastę curry, mieszamy aż się połączą i wrzucamy mix warzyw chińskich. Podlewamy wszystko szklanką wody, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Po 10-15 minutach, gdy warzywa zmiękną, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1/4 szklanki wody - wlewamy do sosu. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje.

Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.

Smacznego!

*Porcja dla dwóch osób. Aby wystarczyło dla np. 4 należy zrobić danie z podwójnej piersi kurczaka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • sohee, 2013-01-21 23:04:41
    sohee
    Zamiast mąki ziemniaczanej dałabym kukurydzianą, dzięki temu sos nie będzie miał konsystencji kiślu. ;-)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe