Tradycyjne kotlety schabowe

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2009-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tradycyjne kotlety schabowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tradycyjne kotlety schabowe

Składniki:

Przygotowanie:

Kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa, obsypać z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Jajka rozbić i rozbełtać ze szczyptą soli. Kotlety zanurzyć w jajku, obtoczyć w bułce, ponownie zanurzyć w jajku i po raz kolejny obtoczyc w bułce. Następnie smażyć z obu stron do czasu aż panierka się zrumieni. Kotlety podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Kancia, 2009-12-16 14:50:17
    Kancia
    0
    No cóż uwielbiam
  • zlosliwiec, 2009-12-16 22:34:42
    zlosliwiec
    4
    Kilka poprawek Mięsa lepiej nie nacierać czosnkiem, bo to może zdominować bardzo smak. Wystarczą pieprz i sól wtarte w świeżo rozbite mięso.

    Niektórzy kucharze panierują schabowego jak Wienerschnitzel, czyli: 1. mąka, 2. jajka, 3. bułka i 4. patelnia Panierka jest cieńsza i delikatniejsza...

    Do tradycyjnego schaboszczaka podaje się zasmażaną kapustę, ale kiszona jest też OK. Osobiście mi lepiej smakuje kiszona...
  • kropka75, 2009-12-17 08:53:39
    kropka75
    3
    Nie ma to jak tradycyjny schaboszczak.

    Ja nie stosuję czosnku do schabowego, nigdy. Nie lubię, gdy zmienia mi tak idealny smak. Schab, sól i pieprz. Potem zwykle raz jajko i bułka. Dla mnie wystarczy.

    Z kiszoną jem rzadko, osobiście uwielbiam do kotletów białą kapustę zasmażaną. Ach...
  • Kancia, 2009-12-17 13:53:53
    Kancia
    o racja, biała zasmażana do schabowego idealnie pasuje
    Komentarz
  • Wyrak, 2009-12-18 18:09:59
    Wyrak
    4
    Mniam, klasyk Do tego prosty do zrobienia.

    Nie zgodze sie ze Zlosliwcem co do czosnku - wydaje mi sie, ze to kwestia gustu, ja osobiscie bym troche miesko ponacieral

    Ciekawy pomysl z grubsza panierka, czy panierka nie jest wowczas zbyt gruba?
  • domi7ks, 2009-12-19 10:39:37
    domi7ks
    1
    Mnie nigdy nie wychodzą za dobre schabowe. Musze wypróbować ten przepis.
    Czosnek uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do kotletów schabowych.
    A może zamiast czosnku granulowanego lepiej zetrzeć ząbki?
  • jaga_2001, 2009-12-22 20:37:35
    jaga_2001
    Wyraku, z panierka co kto lubi. Moj maz mowi, ze moje schaboszczaki sa najlepsze. Lepsze od jego wlasnej matki, ktora robi wg przepisu Zlosliwca. No i my lubimy grube panierki. W sumie ona nie jest nawet az tak bardzo gruba.

    Co do czosnku to tez kwestia smaku. Od lat robilam bez niego. Ostatnio cos mi przyszlo na mysl, by go dodac do kotletow i uwazam, ze z nim sa lepsze. Nie daje go duzo, tylko troche, tak, ze bardziej czuc jego aromat jak smak.

    domi7ks, ja wole granulowany jak tarkowany.
    Komentarz
  • dorotamo, 2009-12-27 14:41:50
    dorotamo
    ja bardziej kombinuje ale mozna i tak
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:43:36
    zuzaneczka
    1
    schabowe=klasyk ale zdecydowanie bez czosnku, za to z gałką muszkatołową
  • vesenka, 2009-12-31 10:27:13
    vesenka
    0
    Dobry przepis na schabowe. Ja robię trochę inaczej. Mięso traktuję tylko solą i pieprzem, za to przyprawiam tartą bułkę. Dodaję do niej trochę curry, papryki słodkiej, chili, imbiru i pieprzu czarnego.
    Na czym smażysz kotlety?
  • jaga_2001, 2009-12-31 11:54:02
    jaga_2001
    vesenka, smażę na oleju.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 02:16:39
    ewelline
    czosnku zwyczaj nie daje do schabowych, czasem przyprawiam wegeta ale schabowczaki zawsze dobre sa!! uwielbiam grube panierki!!!!
    Komentarz
  • smoccos, 2010-01-17 15:12:30
    smoccos
    1
    Widzę, że nie tylko ja jestem ogromna fanką zwykłego schaboszczaka
    Ja panieruję tylko w bułce, bez jajka albo jeżeli już to w samym białku.
    I do tego ogór kiszony.. MNIAM!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe