Panga w sosie śmietanowo- koperkowym z pieczonymi ziemniakami

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2011-09-17
  • Panga w sosie śmietanowo- koperkowym  z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • ryba
  • Filet z pangi [1 ]
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • Sos
  • koper [1 pęczek] (świerzy)
  • śmietana [1 szklanka] (12%)
  • mąka [2 łyżki]
  • kostka rosołowa [0.5 kostki]
  • majonez [1 łyżeczka]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • ziemniaki
  • ziemniaki [1 kg]
  • papryka slodka [1 łyżeczka]
  • pieprz [1 łyżeczka]
  • wegeta [1 l]
  • oregano [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Ryba:
Filet kroimy na części( zalezy ile chcemy porcji, mi jeden filet wystarcza na 3 mniejsze porcje lub 2 większe). W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy rybę, posypujemy przyprawą do ryb, ziołami i pieprzem.

Sos:
Gotujemy bulion a do tego wrzucamy posiekany koperek. Gotujemy kilka minut, odstawiamy aby trochę wystygło. W osobnym naczyniu rozrabiamy śmietaną z mąką i dodajemy do wywaru z bulionu i kopru, dodajemy majonez, gotujemy chwilę i odstawiamy do wystygnięcia ( sos musi zrobić się gęsty).

Ziemniaki:
Obieramy i kroimy ziemniaki na ćwiartki. W misce robimy mieszanką z przypraw: papryka, oregano, pieprz, wegeta. Wrzucamy tam ziemniaki, mieszamy tak aby ziemniaki pokryły się przyprawami. Wrzucamy na patelnię i pieczemy ok. 30 minut.

Wystudzonym sosem polewamy rybę, wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 180 stopni na ok. 30-40 minut.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem