Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-09-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • filet z kurczaka [2 ]
  • pieczarki [400 dag]
  • papryka czerwona [1 ]
  • ser gorgonzola [8 plastrów]
  • śmietana kremówka [250 ml]
  • papryka (przyprawa) (ostra)
  • olej słonecznikowy (do smażenia)
  • czosnek [4 ząbki] (wg uznania)
  • cebula [1 ]
  • mąka pszenna [1 łyżka]
  • pieprz
  • sól
  • makaron (lub ryż)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić na talerzu pieprzem, solą i ostrą papryką (można też lekko posypać przyprawą do gyrosa).
Następnie przysmażyć w garnku jedną pokrojoną cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zarumieni dodać przyprawionego kurczaka. Smażyć przez ok. 15 min.

W między czasie należy obrać i pokroić w plastry pieczarki oraz paprykę w maleńką kostkę(pół lub całą).
Do kurczaka wlać około szklankę zimnej wody oraz można dodać połowę kostki rosołowej. Po 5 min wrzucić pokrojoną paprykę i pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 20 min (do miękkości warzyw) czasem zamieszać.
Gdy uznamy że warzywa są miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz wlewamy pół śmietany. Drugą połowę śmietany mieszamy w szklance z łyżką mąki pszennej i zagęszczamy tym nasz sos. Gdy sos się zagotuje dodajemy plasterki gorgonzoli i czekamy aż się rozpuści.
W ten sposób nasz sos jest goootoowyy :)


Ps. Wg mnie najlepiej smakuje z makaronem rurki

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem