Bakłażany zapiekane z mięsem, pomidorami i mozzarellą

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2011-09-19
  • Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! Bakłażany zapiekane z mięsem, pomidorami i mozzarellą
    Mniam: 12
    Mniam zdjęcie! Bakłażany zapiekane z mięsem, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką środek. Miąższ odkładamy do miseczki. Wydrążone bakłażany posypujemy solą (wewnątrz) i odstawiamy na 20 minut. Pozbywamy się w ten sposób jego goryczki, którą wyczulibyśmy przy konsumowaniu. Po upływie czasu myjemy bakłażany pod bieżącą wodą, wypłukując sól.

Przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Czosnek miażdżymy, obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i siekamy, wrzucamy na rozgrzana oliwę. Smażymy aż cebula się zeszkli (5 minut). Dodajemy mięso mielone i smażymy.
W tym czasie nacinamy każdego pomidora na krzyż nożem (nie przy podstawie tylko na czubku) i zanurzamy na minutę w gorącej wodzie. Wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki nożem (powinna wtedy łatwo zejść). Można zrezygnować z obierania pomidorów, robię to ponieważ mój mąż nie lubi jak skórka w sosie oddziela się od pomidora i wybiera ją potem na talerzu (tak, to taki chochlik z mnóstwem życzeń gdy coś gotuję lub piekę). Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy koncentrat, miąższ bakłażana (nie trzeba dawać całego) zioła, sól i pieprz. Dusimy kilkanaście minut (ok 15 minut) na wolnym ogniu. Sos będzie zwarty, więc gdyby się przypalał można dodać do niego odrobinę wody.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Przygotowane wcześniej bakłażany napełniamy sosem, układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. pieczemy ok 25-30 minut.

W tym czasie kroimy w grube plastry mozzarellę i przygotowujemy listki bazylii.

Bakłażany po upływie czasu wyciągamy na chwilę, układamy na każdym po 3 płaty mozzarelli i posypujemy każdy suszonym oregano. W tym momencie warto sprawdzić czy bakłażany są już miękkie, wystarczy je po prostu dotknąć np. widelcem i będzie widoczne czy się troszkę "rozwolniły (choć nie wiem czy to najlepsze określenie ;) ).

Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 10 minut lub do czasu gdy ser się roztopi.

Po ostatecznym wyjęciu z piekarnika ozdabiamy listkami świeżej bazylii i od razu podajemy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • DoriskaJ, 2011-09-20 12:30:27
    DoriskaJ
    2
    Uwielbiam zapiekane baklażany. Znam ten przepis i stosuje juz od dluzszego czasu. Nastepnego dnia mam wrazenie, ze smakuja jeszcze lepiej (o ile cos zostalo). W przepisie na zapiekane baklazany fajne jest rowniez to, ze mozna dowolnie modyfikowac farsz.
  • Pepus, 2011-09-20 21:02:45
    Pepus
    0
    Ja też znam ten przepis i zawsze obieram pomidory, bo nie lubię wybierać skórek z dania. Warto zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają. Tak jak poprzedniczka pisała - następnego dnia są o niebo lepsze. Można podgrzać w żaroodpornym naczyniu.
  • Kachulec, 2011-09-24 01:58:08
    Kachulec
    1
    To jest bardzo fajne danie. Bardzo popularne w Turcji - nazywa się Karni Yarik
  • La Monica, 2011-09-26 09:57:03
    La Monica
    Doriska- u mnie nigdy nie zostaje nic na drugi dzień

    Pepus- tak, zapomniałam dodać! Ja również obieram pomidory bo też nie lubię skórek. Także polecam sparzyć i obrać

    Kachulec- och, widzisz, nawet nie wiedziałam, że to się jada w Turcji

    Dziękuję wszystkim!
    Komentarz
  • ewelline, 2012-04-18 01:43:41
    ewelline
    1
    Niebo dla podniebienia!!!
  • michalina11, 2012-04-24 08:06:57
    michalina11
    pychotka mniam mniam
    Komentarz
  • klada, 2012-09-01 22:08:17
    klada
    A czy ten wydrązony środek na pewno nie solimy? Nie jest gorzki?
    I takie głupie pytanie, ale czy takie upieczone bakłażany je się całe, tzn. ze skórą, czy tylko samo nadzienie?
    Komentarz
  • Gumisiek007, 2012-09-11 21:10:01
    Gumisiek007
    0
    Zrobiłam ja, bardzo bardzo początkująca kucharka, której nawet pomidorówka nie wychodzi. Wyszło przepyszne! Dzięki za jasny i zrozumiały przepis
  • CARLA_23, 2012-09-25 13:02:19
    CARLA_23
    Zrobię jutro na obiadek
    Uwielbiam mozzarelle a przy okazji jakieś warzywka się zje super!!! Dam znać jak wyszło
    Komentarz
  • CARLA_23, 2012-09-26 15:53:02
    CARLA_23
    0
    No i zrobiłam zapiekane bakłażanySzkoda, że więcej gwiazdek nie mogę przyznać
    Jest to chyba najlepsze danie jakie w życiu zrobiłam z pewnością zaserwuję je rodzince na najbliższej imprezie Nie byłabym sobą gdybym dodatkowo sosiku jogurtowego nie zrobiła do tej zapiekanki
    Fakt, przygotowanie czasochłonne, ale jaki efekt( smakowy i wizualny)!!!
    Smakowicie polecam!!!
  • sillvvia, 2014-03-22 14:16:14
    sillvvia
    0
    Właśnie się pieką. Zamiast koncentratu dałam pomidory w puszce
  • Asienka187, 2015-05-06 19:31:12
    Asienka187
    0
    Robiłam, wyszły przepyszne
    Super danie, które na pewno zagości u mnie na imprezy.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe