Kødboller med sovs - mięsne kuleczki z sosem (pomysł na obiad)

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2011-09-26
  • Mniam: 18
    Mniam zdjęcie! Kødboller med sovs - mięsne kuleczki z sosem (pomysł na obiad)
    Mniam: 18
    Mniam zdjęcie! Kødboller med sovs - mięsne kuleczki z sosem (pomysł na obiad)

Składniki:

Przygotowanie:

Oryginalna nazwa tego przepisu to "Svenske kødboller med tyttebær,kartofler og sovs" co oznacza nic innego jak kuleczki mięsne z żurawiną, kartoflami i sosem.Jest to przepis podobno szwedzki, ale w Dani równie popularny.
Żeby nie "zanudzać" naszego SMACZNEGO portalu jedynie polskim jedzeniem postanowiłam dla odmiany ponownie wstawić coś "egzotycznego".
Radzę na początek przeczytać listę składników czy oby te smaki nam odpowiadają, bo Ci co mieli okazję spróbować duńskiego lub szwedzkiego jedzenia twierdzą, że znacznie odbiega od polskiego podniebienia :)


Przygotowanie mięsnych kuleczek:

Mięso wrzucamy do miski.
Dodajemy jajko.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę.
Dodajemy śmietany, wody i bułki tartej.
Dodajemy soli i pieprzu.

Ilości podałam również w dl ponieważ takie są w oryginalnym przepisie. Natomiast z tego co mi wiadomo 1 dl to 100 ml :) i ja tak stosuję !!

Całość mieszamy. Jeżeli jest za rzadkie to można dać więcej bułki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200C termoobieg.
Lepimy małe kuleczki nabierając masę łyżeczką od herbaty.
Kuleczki układamy w naczyniu głębszym obok siebie.
Kuleczki można posmarować margaryną w płynie - ja tak robię.
Do naczynia z kuleczkami wlewam wody tak aby było ok. 0,5 cm

Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok.40 min.

Sos:

Z tłuszczu, który się wytworzy robię sosik.
Przelewam go z naczynia do garnka.
Dodaję mąki tyle, aby zagęścić sos.
Dodaję śmietany.
W Danii dodaję się również kilka kropel przyprawy Mad Kulør, ale że nie ma jej zapewne w PL to można dać np. kostkę mięsną aby tylko przyciemnić sos.
Całość mieszamy i gotowe.

Danie podaje się z ziemniakami i z łyżką dżemu z żurawiny :).
Pewnie dziwnie to będzie wyglądało, ale mnie bardzo smakuje takie połączenie :)

* zaznaczyłam 5 porcji, ponieważ u mnie tyle wyszło. Ale to zależy ile zje kuleczek ;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Meariel, 2011-09-28 15:54:31
    Meariel
    wygląda pięknie i chętnie wypróbuję ten przepis!
    Komentarz
  • mysha25xx, 2012-09-07 20:02:02
    mysha25xx
    2
    Bardzo smaczne i proste danie. Już dawno chciałam spróbować tych klopsików. Niestety mięsko było dość rzadkie mimo chłodzenia w lodówce i kulki w czasie pieczenia rozwalały się nieco. Ale i tak pyszne! mają mniej tłuszczu od smażonych i nie trzeba stać nad patelnią, polecam!
  • ewelline, 2012-09-12 15:35:10
    ewelline
    Znam dobrze szwedzkie mięsne kuleczki, robiłam wielokrotnie z oryginalnych przepisów i uważam ze są smaczniejsze od polskich mielonych. Ja zawsze zgodnie z przepisem dodaje namoczona w mleku jednodniowa bułkę francuska.
    Komentarz
  • solhate, 2012-09-12 17:44:05
    solhate
    0
    ojeju chce miesne kuleczki xD
    nie wpadlabym by dodac do tego żurawiny,na pewno jest smaczne
  • misianka, 2013-03-09 02:06:07
    misianka
    0
    moje ulubione danie w IKEA, nigdy nie odpuszczam
    może czas robić to samej
  • iceflower, 2013-11-22 17:38:36
    iceflower
    W swoim przepisie Jaimie Olivier doprawia je mielonym zielem angielskim i świeżymi ziołami (koperek, natka, szczypiorek), polecam spróbować dodać łyżeczkę mielonego ziela do mięsa, smak jest wspaniały.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe