Sałatka z pora

autor: , kategoria: sałatki, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-09-27
  • Sałatka z pora

Składniki:

  • por [2 ] (sztuki lub 1 duży)
  • jajka [4 ]
  • groszek konserwowy [1 ] (puszka)
  • kukurydza konserwowa [1 ] (puszka)
  • ogórek kiszony [4 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz biały [1 szczypta]
  • natka pietruszki [1 łyżka]
  • majonez [2 łyżki]
  • musztarda (pół łyżeczki do smaku)
  • ser żółty [100 g] (gouda lub podlaski, nie w plastrach tylko w kostce)
  • jogurt naturalny [0.5 łyżeczki] (lub śmietana, do zakwaszenia)

Przygotowanie:

Na domowe przyjęcia, do wędlin, marynowanych grzybów i trunków, proponuję tą nieco cięższą, ale sycącą i treściwą sałatkę.

1 etap:

Kroimy por(y) na mniejsze kawałki (jeden por na 2, 3 części) wrzucamy i do dużej miski,żeby wypłukać je z piachu i błota. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie do średniej wielkości garnka wrzucamy jajka i gotujemy je na twardo.W czasie gotowania jajek możemy pokroić pory (najpierw wzdłuż, na 4 części, a potem w małe, cieniutkie plasterki, które będą wyglądać jak ćwiartki) i odstawiamy je do dużej misy. Jajka wyjmujemy z "kąpieli" i odstawiamy do zimnej wody, żeby ostygły.

2 etap:

Pokrojone pory zalewamy wrzątkiem,żeby nieco zmiękły i żeby sałatka była delikatniejsza, następnie odcedzamy w durszlaku (można pominąć ten etap, jeżeli się śpieszymy, lubimy ostrzejszy smak i chcemy,żeby por był bardziej chrupki)
Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę, odstawiamy do małej miseczki, żeby odciekły. Kostkę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do pora.

3 etap:

Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do pora i sera. Ostygnięte jajka kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem (można dodać do smaku odrobinę ziół prowansalskich , jeśli ktoś lubi), dodajemy dwie łyżki majonezu, troszeczkę jogurtu (lub kwaśnej) i musztardy, przez co sałatka nabierze ostrości. Kroimy niewielką ilość natki pietruszki (1 łyżka będzie odpowiednia). Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sałatkę można podawać jako dodatek do wędlin i pieczywa.

Uwaga, sałatkę najlepiej zjeść w ciągu 1-2 dni.

Życzę smacznego! ;-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta