Karmelowo- bananowa delicja (inspirowane Pascalem)

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia francuska , dodano: 2009-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowo- bananowa delicja (inspirowane Pascalem)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowo- bananowa delicja (inspirowane Pascalem)

Składniki:

  • banan [4 szt.]
  • czekolada gorzka [100 g]
  • ciastka korzenne [200 g]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • śmietana [100 ml] (bita)
  • cukierki krówki [200 główek] (rozpuszczone)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna, dodać śmietanę dokładnie wymieszać.

Ciasteczka korzenne pokruszyć drobno (w malakserze lub wałkiem). Wsypać do pucharków po dwie łyżeczki okruchów.

Pokroić banany na skos na cienkie talarki i posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ułożyć banany na ciastkach.

Do każdego pucharka nakładamy 2 łyżki kremu krówkowego, dokładnie wyrównać powierzchnię łyżeczką. Na wierzch wylać dwie łyżki czekolady.

Podać schłodzone, udekorowane bitą śmietaną.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • bydgoszczanka, 2009-12-19 16:27:17
    bydgoszczanka
    Brzmi apetycznie. Warto wypróbować coś nowego.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2009-12-22 11:01:34
    zlosliwiec
    Ten krem krówkowy to nie jest aby krem kajmakowy?
    Komentarz
  • elianka, 2009-12-23 08:33:07
    elianka
    W oryginale była Confiture de lait, czyli francuski krem krówkowy. Myślę, ze bez problemu można ją zastąpić kajmakiem albo masa krówkową z puszki, a nawet gotowanym skondensowanym mlekiem.
    Komentarz
  • shiral, 2010-01-09 10:36:48
    shiral
    1
    Wczoraj zajadałam się tym deserem z masą krówkową. Po prostu pyszne, słodkie ale pyszne Idealny deser na romantyczny wieczór
  • gaga87, 2010-01-09 18:07:30
    gaga87
    3
    Robiłam kiedyś ten deser - wyszedł bardzo dobry. Faje połączenie smaków jednak dla mnie nieco za słodki i mulący. W niewielkich ilościach ok, więc dobrze dać do mniejszych pucharków/szklaneczek.
  • Berlinianka, 2010-02-20 00:07:52
    Berlinianka
    1
    Wchodzenie na takie przepisy o tej porze nie sprzyja trzymaniu diety...

    Jadłam ten deserek i wspominam go z nostalgią. Dobrze zrobiony nie był za słodki, całość się równoważyła
    Burczenie w brzuchu sprawia, że czuję jeszcze większą nostalgię...
  • ewelline, 2010-07-30 12:53:35
    ewelline
    1
    często korzystam z przepisów Pascala lub czerpie z nich inspiracje ten deserek jest pyszny, odpowiednie połączenie składników sprawia ze smak jest idealny
  • Aguu, 2010-10-26 13:56:44
    Aguu
    2
    Pewien ktoś uraczył mnie kiedyś tym deserem.
    Niedługo potem musiałam zrobić go sama - jest boski!
    Czekolada musi być gorzka - próbowałam z mleczną i było wręcz niezjadliwie słodkie..
  • Anyaa, 2011-02-06 11:54:22
    Anyaa
    o rany.. bedzie na walentynki mam takie pytanie czy można dodać po prostu rozpuszczone w kąpieli wodnej krówki czy mleko skondensowane bedzie lepsze..?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta