Kurczak z ryżem i kalafiorem, na ostro

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-10-02
  • Kurczak z ryżem i kalafiorem, na ostro

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przygotować, pokroić na plastry (raczej małe), z dwóch stron natrzeć kostką rosołową, posypać solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem.

Mięso odstawić do lodówki.

Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekaną cebulę, dodać ryż i przez chwilę smażyć razem. Następnie zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, nakryć patelnię pokrywką, ugotować.

Kalafior rozdrobnić i ugotować.

Usmażyć przyprawione plastry mięsa (ja je bardziej podduszam niż smażę, nie daje oleju, tylko wrzucam na teflonową patelnie, zakrywam i bardzo ładnie się opiekają dzięki kostce)

Kiedy mięso nie będzie już surowe należy połączyć je z ryżem i brokułami, chwilę podusić razem, po kilku minutach wsypać wszystko do dużej miski, pomieszać i można jeszcze lekko przyprawić do smaku.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • mikonada, 2012-04-29 16:58:32
    mikonada
    -1
    spróbowałam, bardzo dobre

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem