Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2011-10-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami

Składniki:

Przygotowanie:

W przepisie używam dużo oliwy z oliwek ponieważ nie lubię gdy makaron jest zbyt suchy. Tutaj oliwa jest sosem więc daję jej dużo.

Do mocno osolonej, gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy 10min.

W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy resztę składników.

Od pietruszki odrywamy łodyżki a listki kroimy tak aby nie była zbyt drobno poszatkowana. Czosnek obieramy i wszystkie ząbki kroimy tak aby pozostały widoczne kawałeczki( nie przeciskamy przez praskę ).

-Krewetki (użyłam mrożonych koktajlowych ponieważ tylko takie miałam) wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy z oliwek i na podduszamy na małym gazie przez ok 3min tak aby puściły całą wodę. Po tym czasie wodę z krewetek odlewamy i podsmażamy je jeszcze ok 1min z kolejną łyżką oliwy.

-Do oddzielnej patelni wlewamy oliwę z oliwek i po podgrzaniu na małym ogniu wrzucamy do niej pokrojony czosnek i podsmażamy ok 4-5min tak aby lekko się zarumienił.

Makaron odsączamy i przelewamy w sicie wodą tak żeby nie był klejący, a garnek w którym gotował się makaron przepłukujemy wodą i wrzucamy makaron z powrotem. Cały makaron mieszając przelewamy oliwą z oliwek z podsmażonym czosnkiem tak aby cały makaron obtoczony był "sosem". Następnie również mieszając wsypujemy pietruszkę.

Danie przekładamy do dużej misy w której będzie podana, lub na talerze i na wierzch kładziemy krewetki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ale zazwyczaj nie jest to konieczne ponieważ makaron jest dość słony.

Opcjonalnie zamiast krewetek na wierzch dania możemy zatrzeć ser parmezan, gwarantuje że danie również będzie pyszne!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe