Sałatka meksykańska

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2011-10-05
  • Sałatka meksykańska

Składniki:

  • papryka [2 kg] (kolorowa lub o jednolitym kolorze)
  • marchew (pół kg)
  • cebula biała (pół kg)
  • przecier pomidorowy [1 szt.]
  • cukier [8 łyżek]
  • sól [6 łyżek] (płaskie łyżki soli)
  • olej słonecznikowy [1 szklanka] (dodaję pół, bo dla mnie z całą szklanką sałatka jest tłusta)
  • ocet (2/3 szklanki)

Przygotowanie:

Robimy zalewę do sałatki z cukru, soli, oleju i octu. Następnie gotujemy marchew. Po ostudzeniu obieramy i kroimy wraz z papryką i cebulą w drobną kostkę. Dodajemy wszystko do garnka z zalewą, gotujemy 5 minut dodając przecier pomidorowy. Następnie sałatkę dodajemy do słoiczków i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.


Sałatka jest doskonała do chleba i do obiadu. Przepis jak najbardziej sprawdzony. Co roku idzie słoik za słoikiem ;)

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makaronem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem