Mini pizzeriny

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2011-10-05
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Mini pizzeriny
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Mini pizzeriny

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę, następnie dzielimy jeden cały płat ciasta na 3 większe prostokąty, które później kroimy na pół.

Ser ucieramy na tarce z małymi oczkami, oliwki kroimy w plasterki. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, później pokroić w kostki. Salami w plasterkach pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Na środek (po bokach musi zostać miejsce na późniejsze zlepianie) wyciętych kwadratów nakładamy w kolejności – trochę sera- pomidory – kukurydzę – salami – oliwki – na wierzch ser. Całość posypujemy bazylią i oregano. Następnie kwadraty zlepiamy po bokach tak żeby nasze nadzienie nie wyleciało, boki nakłuwamy widelcem, żeby nam ciasto za bardzo nie urosło.

Później smarujemy roztrzepanym jajkiem. W nagrzanym pierkarniku pieczemu przez ok 15 minut (wszystko zależy jaki mamy piekarnik – Ja mam gazowe cholerstwo które grzeje od spodu, więc co jakiś czas sprawdzałam jak się pieką – muszą po prostu się zarumienić). Jeśli chodzi o dodatki to można pozwolić sobie na indywidualność – zależy co kto lubi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • buba17, 2011-10-06 19:39:29
    buba17
    wszystko pięknie tylko oliwek nie lubię i zmieniłabym je na coś innego
    Komentarz
  • klaudens, 2011-10-11 22:49:04
    klaudens
    ja tak samo jak buba
    Komentarz
  • Kaloszanka, 2012-05-05 13:57:47
    Kaloszanka
    1
    pyszne, szybkie, można pofantazjować z dodatkami ;]
  • La Monica, 2012-06-19 12:20:41
    La Monica
    1
    Wczoraj konsumowaliśmy z mężem na obiad. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można fajnie kombinować ze składnikami. Ja piekłam 15minut w 200 stopniach, bez termoobiegu i były w sam raz.
  • viki1988, 2012-08-08 16:48:44
    viki1988
    2
    Ekstra przepis! Wczoraj robiłam, zamiast pomidorów dałam po prostu keczup na spód i salami mi się skończyła, więc były same oliwki, ale i tak było pyyyszne Nie smarowałam roztrzepanym jajkiem (zawsze żal mi jajka ), piekłam w niecałych 200 stopniach przez ok.12-13 min, z termoobiegiem . Użyłam nieśmiertelnego gotowego cista francuskiego z lidla
  • NightButterflyVIP, 2013-01-10 19:34:44
    NightButterflyVIP
    0
    Bardzo fajny, szybki przepis, dałam dokładnie te same składniki przygootwanie zajęło mi 10min i trzymałam w piekarniku przez 20min w 200st i były pycha myślę, że fajne by też były jeszcze z pieczarkami idealne na wieczorną zagrychę jeszcze dobrze nie wystygły, a Mąż już zwinął pierwszą

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem